Tehnica alegerii unui gazon ornamental de calitate

Există două opţiuni pe care le puteţi lua în considerare, atunci când vă hotărâţi în legătură cu alegerea felului de gazon, fie un gazon pretenţios, ornamental, fie un gazon utilitar (sportiv). Unul dintre cei mai importanţi factori care influenţează această decizie este gradul diferit de îngrijire de care au nevoie cele două tipuri de gazon.

Gazonul orna­mental prezintă o culoare verde luxuriantă şi are o textură mătă­soasă. Îngrijirea este dificilă şi necesită mult timp, iar dacă este doar puţin neglijat, îşi pierde aspectul repede. Gazonul ornamental trebuie considerat ca o plantă de grădină. Nu este un gazon deosebit de funcţional; nu suportă să fie călcat prea mult şi, categoric, nu este potrivit pentru locul de joacă al copiilor. Un gazon ornamental trebuie tuns destul de scurt, iar cosirea trebuie să se facă în mod frecvent, pentru a împiedica apariţia buruienilor cu frunze late.

Diferenţa dintre un gazon ornamental şi unul utilitar constă în tipurile de iarbă care se folosesc. Iarba folosită la gazonul ornamental are frun­ze foarte subţiri, creşte relativ încet şi, de obicei, se fixează greu. În mod nor­mal, acest tip de gazon se realizează prin semănat, deoarece amestecurile de seminţe sunt mai uşor de obţinut decât brazdele cu iarbă ornamentală, însă perioada dintre ger­minarea seminţelor şi o bună acoperire a pământului este una dificilă.

Pe un gazon sportiv se poate călca şi juca din plin, deşi orice tip de gazon va înce­pe să prezinte semne de degradare dacă va fi supus în mod regulat unei utilizări foarte mari. În mod obișnuit este lăsat să crească mai lung înainte de a fi tuns, ceea ce va masca imperfecţiunile minore precum zonele distruse. Deşi s-ar putea să nu arate la fel de spectaculos ca un gazon ornamental, un gazon utilitar poate fi totuşi extrem de atractiv, mai ales dacă se folosesc tipuri de seminţe de iarbă re­zistentă, cu frunze fine.

Gazonul utilitar este un gazon potrivit pentru grădini particulare, acolo unde zonele de joacă, sau cele de pe o rută frecvent circu­lată de-a lungul amenajării, nu constituie nişte probleme mari, ci se pot înlocui fără dificultate. Întreţinerea regulată va începe să dea rezultate bune, însă în ca­zul în care tunderea, tratarea şi irigarea sunt neglijate oca­zional, atunci un gazon utilitar se va dete­riora mai repede decât unul ornamental.