Cum capătă fructele culorile atrăgătoare?

Fructele își datorează curcubeul de culori diferitelor animale care le mănâncă

Prunele roșii, pepenii verzi, smochinele mov. Fructele coapte vin într-o serie de verde, galben, portocale, maro, roșu și purpuriu. Oamenii de știință declară că au noi dovezi potrivit cărora plantele își datorează curcubeul de culori de fructe diferitelor animale care le mănâncă.

Că roșul strălucitor al unui boabe este un semnal pentru păsările flămânde – aici sunt, mănâncă-mă – nu este o idee nouă. De la sfârșitul anilor 1800, cercetătorii au speculat că culorile fructelor cărnoase au evoluat pentru a atrage atenția anumitor animale, care le îndepărtează și, eventual, își lasă semințele pe solul pădurilor.

O parte din problemă este că multe studii privind culoarea fructelor presupun că vedem culoarea pe care o văd alte animale, atribuind fructe unei mii de categorii de culori, cum ar fi portocaliu sau galben, în funcție de modul în care oamenii le percep.

Există motive întemeiate să ne îndoim dacă roșul pentru noi arată în același mod pentru un lemur. Oamenii au trei tipuri de celule conice de senzor de culoare în ochi, fiecare fiind sensibilă la diferite lungimi de undă de lumină. Dar majoritatea altor mamifere au numai două tipuri de celule conice. Și păsările au patru, ceea ce le ajută să vadă o gamă de culori pe care nu le putem vedea.

Un fruct care arată negru pentru noi, de exemplu, poate reflecta efectiv razele ultraviolete, pe care păsările le pot vedea, dar oamenii nu pot.

„Cu excepția câtorva alte primate, niciun alt animal de pe Pământ nu vede culoarea așa cum o facem”, a declarat co-autorul studiului, Kim Valenta, profesor asistent de cercetare în antropologia evoluționistă de la Universitatea Duke.

Constatările susțin ideea că dispersarea luminii la animale a contribuit la evoluția culorilor fructelor în plantele tropicale.

Ei au descoperit de asemenea că plantele a căror fructe reflectă lumina ultravioletă au tendința de a avea frunze care reflectă UV, sugerând că culoarea fructelor este, cel puțin parțial, un răspuns la factorii de mediu care afectează întreaga plantă – cum ar fi protecția împotriva razelor dăunatoare ale soarelui.