![carne mangalita](https://www.cotidianulagricol.ro/wp-content/uploads/2024/12/carne-mangalita-678x381.jpg)
Autor: Ing. Lidia Iurchevici – ICEADR București
Preferințele consumatorilor au determinat ca, în timp, cererea de produse naturale, mai ales pentru produse de origine animală, să fie din ce în ce mai ridicată, cu toate că preţul produselor ecologice este mai mare faţă de cel al produselor obținute prin metode convenţionale. În Europa, cererea pentru aceste produse este mai mare decât oferta. În această conjunctură, carnea de porc ecologică ocupă un segment important pe piaţă, cu toate că obţinerea acesteia, certificată ca fiind ecologică nu este chiar aşa de uşoară.
În ultima vreme, mulți consumatori de carne de porc, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, sunt interesați de carne și produse din carne de Mangalița. Majoritatea consumatorilor doresc ca producatorii să pună accent pe calitate, pe eforturile de comunicare cu ei și, de asemenea, să introducă informații pe eticheta produsului, în ceea ce privește conținutul nutritiv al acestuia.
Mangalița este una dintre cele mai apreciate rase de porci din întreaga Europă, datorită cărnii gustoase și sănătoase, asemănătoare cărnii de somon, fără toxine și cu colesterol redus.
Rasa de porc Mangalița este potrivită pentru creșterea semi-intensivă, sau extensivă. Are o carne slabă în cantități mai reduse, de aceea rasa a fost înlocuită pe parcurs cu rase obișnuite de porcine.
Nu este nevoie de mari investiţii pentru creştere. Porcii se adaptează foarte uşor la condiţiile în care sunt crescuți. Pot fi exploatați ușor în spaţiu liber, precum şi în spaţii amenajate. Animalele cresc bine în spaţii deschise, iar această creştere în libertate le garantează o carne delicioasă, preferată chiar şi de amatorii de produse bio. Sistemul extensiv rămâne cel mai practicat în creşterea acestor rase, sistem în care investiţiile sunt minime, iar contribuţia omului la asigurarea nevoilor de întreţinere este redusă. Chiar dacă suinele din rasa Mangaliţa sunt considerate „porci de clisă”, grăsimea acestor porci are un conţinut de până la 70% de acizi graşi nesaturaţi, ceea ce transformă carnea acestora într-un produs cât se poate de bun pentru cei care au probleme cardiovasculare.
Creşterea porcinelor din rase autohtone este o sursă de venituri bune şi frecvente. Cererea de pe piaţă pentru astfel de carne săracă în colesterol este în continuă creştere, de aceea, în Europa, cererea pentru acest produs este mai mare decât oferta. Cu toate că pare ciudat, dar ar fi bine să se ştie că este o afacere extrem de profitabilă dacă este realizată cu inteligenţă.
Sistemul tradiţional, cu toate că este blamat de mulţi, puţin ajustat cu noi tehnologii, poate constitui o resursă financiară importantă, mai ales pentru micii fermieri. Totuşi, având în vedere faptul că se pot obține finanţări europene prin proiecte sectoriale, acest lucru califică fermele de porci pentru îngrăşare ca fiind o investiţie viabilă, ce se poate amortiza în maxim doi ani.
Fermierii români încep să crească din nou porcii de Mangaliţa şi Bazna. Chiar dacă aceste rase au un spor de creştere mai mic decât la alte suine, iar scroafele oferă doar 6-7 purcei, respectiv 8-9, toate aceste dezavantaje sunt compensate prin preţul de comercializare.
Creşterea şi îngrăşarea porcilor în gospodăria familială reprezintă o necesitate obiectivă, deoarece prin aceste îndeletniciri se asigură necesarul de carne pentru consum propriu, iar prin extindere numerică şi crearea de ferme, acestea pot fi o sursă de venit. Această activitate se poate face fie cu material obţinut din propria fermă, fie cu purcei cumpăraţi la o greutate de peste 30 kg. Principalele avantaje ale creșterii rasei Mangalița sunt:
- carnea are mai multe vitamine, un profil lipidic bun pentru sănătate și conține acizi grași de tip Omega 3, 6 și 9;
- poate fi consumată și de persoanele care suferă de boli cardiovasculare sau de diabet;
- procentul de acizi grași nesaturați din această carne ajunge la 70%, similar cu cel întâlnit în uleiul de măsline sau somon;
- slănina de Mangalița este la fel de gustoasă ca a altor rase, însă mult mai sănătoasă;
- este o rasă rezistentă la boli și la condiții climatice mai puțin favorabile;
- nu sunt pretențioși la hrană;
- se maturizează devreme și se reproduc de la 11-12 luni;
- randamentul la sacrificare este de 75-85%;
- carnea și produsele de Mangalița sunt foarte apreciate pe piața Uniunii Europene, Japonia și SUA.
Există şi un dezavantaj şi anume acela de prelungire a perioadei de îngrăşare (peste 365 de zile). Acest dezavantaj este compensat, în schimb, de preţul de vânzare al cărnii, care este net superior față de celelalte rase.
Sursa foto: https://fermadinsat.ro