Decontările APIA pentru apicultori au fost în cuantum de 203,24 lei/familie, iar pentru mătci, 26,74 lei/matcă!

Consilierul ministrului agriculturii Adrian Oros, apicultorul Marian Irimei, a anunţat apicultorii că ajutoarele virate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în conturile bancare ale apicultorilor sunt în cuantum de 203,24 lei/familia de albine și 26,74 lei/matcă.

„Pentru că am văzut o serie de comentarii în contradictoriu pe grupurile apicole din România, doresc să fac câteva clarificări referitoare la plățile făcute astăzi către apicultori, prin Programul Național Apicol:

*Decontul pentru PNA – 2020 – toate produsele achiziționate (medicamente, cutii, echipamente apicole, remorci, motostivuitoare, analizele la miere) au fost decontate la prețul de achiziție al fiecărui beneficiar, iar decontările pentru familii au fost în cuantum de 203,24 lei/familie, iar pentru mătci, 26,74 lei/matcă.

*Referitor la plată: Apicultorul primește suma totală în lei, aceasta fiind achitată integral, compusă din două ordine de plată, deoarece 50% provin de la bugetul național, iar 50% din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă).

Toți apicultorii care au accesat Programul Național Apicol ar trebui, la această oră, să aibă banii în conturi. Dacă sunt probleme, existând colegi care nu au primit banii, vă rugăm să ne anunțați”, a spus Marian Irimei.