Deutz Fahr este certificat AEF (Agricultural Industry Electronics Foundation) pentru Managementul echipamentelor la tractoare (TIM)

DeutzFahr a început cu mult timp în urmă testarea în câmp și pregătirea tractoarelor pentru Managementul Echipamentelor/ Implementurilor – TIM (Tractor Implement Management) pe numeroși constructori.

DeutzFahr a devenit în mai 2020 primul producător de tractoare care a obținut certificarea oficială AEF (Agricultural Industry Electronics Foundation) pentru Managementul echipamentelor/implementelor la tractoare (TIM).

Acest lucru certifică capacitatea tractoarelor DeutzFahr de a comunica cu orice echipament/implement montat cu certificare TIM în conformitate cu un protocol standardizat. Comunicarea datelor între tractor și echipament/implement se face în două sensuri: acest lucru înseamnă că aparatul gestionează automat anumite funcții ale tractorului și parametrii de funcționare, cum ar fi viteza la sol și distribuirea semințelor/ingrășămintelor, operația de ridicare și priza de putere. Rezultatul acestei automatizări este o îmbunătățire a eficienței și a productivității tractoarelor. De asemenea, facilitează munca operatorului în mod semnificativ, deoarece sistemul TIM îndeplinește aceste funcții fără implicarea operatorului.

Pentru a se realiza acest lucru este nevoie si de funcția ISOBUS care desemnează comunicarea dintre tractor şi ataşamente printr-un limbaj comun, independent de tipul utilajului agricol și producător. Acest lucru a devenit deosebit de important deoarece mulți producători diferiți au început să dezvolte aplicații hardware și software electronice pentru a evita problemele de funcționalitate. Știind că utilajele dintr-o fermă pot fi de la diferiți producători, funcția ISOBUS asigură interfețe de comunicare standardizate. Datorită operațiunilor sale fiabile și sigure, numărul de utilaje agricole echipate cu ISOBUS crește semnificativ. Beneficiile utilizării tehnologiei ISOBUS și gama sa largă de funcții sunt evidente. Tractoarele Deutz Fahr pot fi echipate cu ISOBUS, ceea ce permite utilizarea unui număr mare de funcții. Acestea includ TECU, care funcționează ca un fel de „calculator de lucru” pe tractor. În plus, este disponibilă o priză în spate (și opțional față) pentru a conecta un dispozitiv certificat ISOBUS de la orice producător. În interiorul cabinei, o priză terminală aflată pe unul dintre stâlpi permite conectarea oricărui terminal compatibil ISOBUS. Pentru a opera un dispozitiv ISOBUS, tractoarele Deutz Fahr se pot echipa cu terminalul iMonitor, care este complet compatibil ISOBUS.

În termeni mai largi funcţia TIM (Tractor Implement Management) a sistemului ISOBUS este o nouă caracteristică ISOBUS care permite comunicarea bidirecțională, de unde rezultă că unele funcții nu mai sunt controlate de șofer când se află în tractor, ci de tractor însuși. Drept urmare, unele funcții pot fi chiar automatizate. Cu alte cuvinte: dispozitivul controlează tractorul. Funcția TIM (Tractor Implement management) permite oricărui utilaj agricol certificat AEF TIM să controleze funcționalitățile tractorului, cum ar fi sistemul hidraulic, viteza vehiculului, priza de putere. Pentru o automatizare sigură și fiabilă a funcțiilor, atât tractorul, cât și implementul trebuie să fie certificate. TIM crește eficiența și calitatea muncii.

Cu procesele automatizate, munca este mult mai ușoară datorită reducerii operațiunilor manuale, ceea ce reduce suplimentar eforturile operatorului.