Dezbatere maraton în cadrul consultărilor privind PNS pentru ecoscheme, sectorul forestier, mediu și climă

În cadrul MADR s-a desfășurat, în sistem de videoconferință, o dezbatere maraton pe marginea propunerilor pentru ecoscheme, mediu și climă și sectorul forestier, aferente noului Plan Național Strategic (PNS) 2023-2027.

“Este important să avem un dialog deschis, având în vedere că în acest moment fișele de intervenție reprezintă rezultatul unor propuneri primite din partea mai multor reprezentanți ai fermierilor. România are un potențial uriaș în materie de agricultură ecologică, dar strategia pentru dezvoltarea acestui sector trebuie elaborată pe baza realității și a unor indicatori de competitivitate și viabilitate economică. Am împărțit ecoschemele în funcție de tipologia fermelor românești, potențând specificitatea fiecărui tip de fermă – mică, medie și mare, deoarece vrem să îi stimulăm pe cei care muncesc efectiv în agricultură. Sprijinim gospodăria țărănească, pe cei care produc bunuri pentru consumul propriu și pentru piața locală, dar și fermele medii și mari, care produc materii prime și produse cu valoare adăugată”, a declarat ministrul Adrian CHESNOIU.

În cadrul dezbaterii, ministrul CHESNOIU a informat participanții la consultări că, în urma discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Mediului, s-a luat decizia ca fondurile din PNRR să fie utilizate pentru împăduriri. De asemenea, a menționat importanța perdelelor agro-forestiere pentru fermieri, subliniind în acest context necesitatea plantării speciilor melifere.

La reuniune au mai participat Daniela REBEGA – director general al Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (AMPNDR), Elena TATOMIR- director general al Direcției Generale Politici Agricole, Cristiana CONSTANTINESCU – director în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Agricole (AFIR), Andrei BĂLAN – șef serviciu AMPNDR, precum și experți ai APIA, AFIR, ai unor organizații importante din zona dezvoltării rurale și agriculturii.