Dr. Viorica Chiurciu, Romvac Company: “Reușita femeii în agricultură și zootehnie s-a realizat cu enorm de multă muncă!”

Interviu cu doamna Dr. Viorica Chiurciu, DVM, PhD Director General Romvac Company S.A.

Cum definiți termenul de femeie de carieră în acest domeniu al agriculturii?

Femeia este, prin construcție, o ființă complexă și care posedă forțe nebănuite ce au ajutat-o, de-a lungul timpului, să facă față con brio, tuturor provocărilor și aștepărilor societății, dar care a reușit să treacă cu multă luptă, dincolo de acestea, urmându-și propriile vise, dorințe și aspirații. În felul acesta, femeia și-a croit drum în domenii de activitate care, altădată, erau restrictive pentru ele. Observația vizează inclusiv domeniul agricol și zootehnic. Reușita femeii în acest sector s-a realizat cu enorm de multă muncă, cunoștințe solide, profesionalism, perseverență și seriozitate. Femeia din agribusiness are succes și datorită adaptabilității la noile tendințe care marchează domeniul, datorită perspicacității sale, a puterii de analiză și a capacității de a lua deciziile optime mai ales în momentele cele mai dificile, iar în agricultură și zootehnie acestea sunt inerente și frecvente. Și nu în ultimul rând, mai ales femeia care activează în agribusiness trebuie să fie o fire hotărâtă și ambițioasă.

Care este secretul succesului profesional al femeilor?

Așa cum am spus și mai înainte, succesul profesional vine, în primul rând, din pregătirea temeinică și permanentă în domeniul de activitate ales. Mai ales femeia trebuie să fie foarte stăpână pe sine din acest punct de vedere, deoarece orice abatere îi va fi amendată imediat. Apoi, cunoașterea pieței pe care activează și puterea de analiză sunt imperioase pentru a știi ce strategii trebuie adoptate. Și, cu siguranță, femeia de carieră, mai ales atunci când este în poziție ierarhică superioară, are nevoie și trebuie să știe să își formeze o echipă solidă și eficientă. Însă, pe lângă toate atributele și valorile umane și profesionale pe care femeia le deține pentru a-și asigura succesul în carieră, trebuie să existe și pasiunea pentru profesie, fiindcă totul devine mai ușor atunci când se face cu drag.

Ce elemente definitorii vă motivează în activitate?

Motivația pentru activitatea pe care o desfășor își are sorgintea, în primul rând, în pasiunea pentru profesia de medic și cercetător științific, în munca de laborator, în satisfacția de a realiza ceva bun, necesar și util pentru unul dintre cele mai importante aspecte din viață și anume sănătatea, fie că vorbim despre cea a oamenilor sau a animalelor. Toate acestea înseamnă o responsabilitate foarte mare deoarece oamenii își pun speranța în mine ca om de știință, așteptând să le ofer cea mai bună soluție pentru problema de sănătate existentă, iar acest fapt reprezintă o puternică motivație ce mă mobilizează să găsesc rezolvarea.

Ce sfaturi oferiți tinerelor aspirante la o carieră de succes?

O carieră de succes se construiește plecând de la pregătirea profesională și cunoștințe solide în domeniu. Aceasta este condiție sine qua non mai ales pentru o femeie într-o lume în care percepțiile vin din prejudecăți. În plus, pregătirea în domeniu va face o femeie să se simtă stăpână pe sine și îi va da încredere în forțele proprii. Apoi, nu trebuie să uite nicio secundă de seriozitate, integritate și perseverență. De asemenea, trebuie să înțeleagă importanța și puterea informației. În plus, femeia de carieră nu are voie să-și uite niciodată visul și aspirația pentru care trebuie să lupte cu zâmbetul pe buze.

Vă rugăm să transmiteţi un mesaj tuturor femeilor care activează în agricultură.

Mai ales că suntem în luna martie, o lună în care se sărbătorește cu preponderență femeia, le doresc tuturor femeilor multă sănătate și putere de muncă, dar și puterea de a își împlini visele, de a fi dârze, de a fi sufletul, pacea și blândețea familiei, de a merge înainte chiar și cu lacrimile pe obraz. Și mai doresc femeilor să fie mereu mama, soția, bunica, prietena sau sora pentru care inima noastră își găsește mereu forța și dorința de zâmbi.