Ediția a VI-a a Conferinţei Naţionale a Cartofului a avut loc la Poiana Brașov

Centrul pentru Management Agricol, în parteneriat cu Federaţia Naţională a Cartofului și Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov, au organizat astăzi, 25 februarie 2020, cea de-a VI-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Cartofului, în Sala Ana Ballroom din cadrul Hotelului Ana, din Poiana Brașov.

Evenimentul a reunit cei mai importanţi și performanţi cultivatori de cartof din România, reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, experţi și specialiști din domeniul culturilor de cartof, pentru o analiză obiectivă a celor mai noi tendinţe din piaţa cartofului, identificate la nivel naţional și european, cât și a tehnologiilor inovatoare și a celor mai recente rezultate ale cercetărilor știinţifice.

Partenerii evenimentului au fost companiile Bayer, Corteva Agriscience, Intermag și Agricover.

Deschiderea evenimentului i-a revenit Președintelui Federației Cartoful din România, Romulus Oprea, care a prezentat agenda conferinței și temele de discuție.

Primul vorbitor a fost domnul Valeriu Tabără, președintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti„, care a declarat: „Nu se poate trăi din importuri, trebuie să ne păstrăm cultura cartofului în zonele de tradiție. Cartoful este o cultură foarte importantă și nu este vorba de ceea ce punem în farfurie, ci de ceea ce putem produce din el, respectiv materii industriale și chiar energetice.” Președintele A.S.A.S. a mai atras atenția că banii de la Bruxelles nu trebuie să vină prin intermediari.

Din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a participat directorul Viorel Morărescu, cel care a precizat că ne trebuie o strategie pe termen mediu și lung în ceea ce privește cultura cartofului. Tema abordată de reprezentantul MADR a vizat perspectivele anului 2020 pentru cultivatorii de cartof din România și provocările noii Politici Agricole Comune pentru producători. „Cultura cartofului nu este doar problemă a fermierilor, ci și a ministerului Agriculturii, care are misiunea să protejeze și să dezvolte producția Cartofului”, aprecizat directorul Viorel Morărescu.

Aurel Tănase, președintele Organizației Interprofesionale Naţionale PRODCOM LEGUME FRUCTE, a vorbit despre problemele pe care le întâmpină producătorii agricoli români.

La rândul său, Sorin Claudian Chiru, director general al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de zahăr din Brașov – INCDCSZ, a atras atenția că este necesar să fie aclimatizate noi genotipuri rezistente și capabile să facă față condițiilor climatice actuale.

Domnul Ioan Moroianu, director executiv al Federației Naționale Cartoful, a prezentat o situație a culturii cartofului în perioada 2013-2019. Astfel, s-a conturat o imagine reală a culturii de cartof, unde se observă o scădere a suprafeței cultivate, ceea ce duce la creșterea importurilor.

În continuare, Monica Hermeziu de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof Brașov, a vorbit despre controlul integrat al patogeninilor culturii cartofului, subliniind care sunt bolile și dăunătorii, precum și organismele de carantină fitosanitară. Totodată, în cadrul discursului său, reprezentantul institutului a menționat că 2020 este Anul Internațional al Sănătății Plantelor.

Partenerii evenimentului, prin reprezentanții lor, au prezentat câteva teme de interes pentru această ramură a horticulturii.

Despre combaterea bolilor și dăunătorilor de sol la cartof a vorbit Sorin Laurențiu Petrache, Horticulture – Grower Marketing Bayer. Specialistul a prezentat soluțiile Bayer pentru această cultură, în condițiile în care Uniunea Europeană a retras foarte multe substanțe active de pe piață.

Portofoliul Corteva Agriscience pentru cultura de cartof a fost prezentat de Adrian Teban, Integrated Field Scientist Corteva Agriscience și George Andron, Key Account Manager, Speciality Crops, Corteva Agriscience. Printre produsele amintite se regăsește Zorvec, ideal pentru prevenirea și combaterea manei.

Compania Intermag, prin Grzegorz Cielinski, Crop Nutrition Specialist, a adus în discuție soluțiile eficiente de fertilizare foliară pentru creșterea calității producției în cultura de cartof. Produsele prezentate au fost Tytanit și Optysil.

Au urmat reprezentanții Agricover S.A., Ghiță Pinca, director general și Flavius Nichifor, director tehnic, cu tema “Soluții complete pentru cultura de cartof”.

Programul a continuat cu subiectul “Finanțare specializată pentru creșterea performanțelor cultivatorilor de cartof”, pe marginea căruia a vorbit Lucian Neagu, director comercial Agricover Credit IFN, care a detaliat soluțiile de finanțare oferite de companie.

La final, sesiunea interactivă de întrebări și răspunsuri i-a ajutat pe producătorii prezenți să înțeleagă perspectivele culturii de cartof din România.