Este momentul pentru tratamentele fitosanitare în pomicultură!

Tratamentele fitosanitare au început odată cu căderea frunzelor, la intrarea în iarnă sau în “ferestrele calde” din iarnă când temperaturile au depășit 6-7°C în timpul zilei, cu produse cuprice (reduc considerabil rezerva de ciuperci fitopatogene și bacterii).

După cum știți deja, continuă cu tratamente în perioada repausului vegetativ, pentru combaterea formelor hibernante ale păduchilor țestoși (păduchele din Sân Jose), dar și a altor dăunători (ouăle acarianului roșu al pomilor, ouăle afidelor, etc). Cu ce putem face tratamentul?

Din acest sezon, compania ALCEDO vine cu un nou produs, N-OIL, un ulei vegetal care se poate aplica împreună cu insecticidul MOSPILAN 20 SG, pentru combaterea formelor hibernante ale păduchilor țestoși, dar și a altor dăunători. Acest adjuvant îmbunătățește performanțele tratamentelor fitosanitare aplicate în pomicultură, în perioada repausului vegetativ. Are efect asfixiant pentru ouăle de afide și acarieni. Nu produce fitotoxicitate pomilor, indiferent de momentul aplicării amestecului.

Tratamentul se aplică iarna sau spre sfârșitul repausului vegetativ, la umflarea mugurilor (începutul dezmuguritului – faza de “urechiușe de șoarece” la măr și de “buton verde” la prun), când temperatura ambiantă depășește 4°C, este calm atmosferic (pentru evitarea driftului) și nu există condiții de precipitații în timpul sau imediat după aplicarea tratamentelor.

Eficacitatea amestecului se menține peste 30 zile de la aplicare și nu afectează fauna utilă. Doza recomandată este de 10-15 l/ha (1%) N-OIL + 0,45 kg/ha MOSPILAN 20 SG. Cantitatea de soluție folosită este între 1000 – 1500 l/ha, în funcție de talia pomilor, astfel încât să se realizeze o acoperire cât mai uniformă a ramurilor și tulpinii.