Exudatele din rădăcină afectează stabilitatea solului!

Pe măsură ce sezonul de creștere se desfășoară, este posibil să nu observați prea multe despre ce se întâmplă cu plantele din sol. Cei mai mulți dintre noi acordă atenție lăstarilor noi, tulpinilor, frunzelor și, în cele din urmă, florilor și culturilor pe care intenționăm să le creștem. S-ar putea să ne gândim la rădăcini ca fiind necesare, dar neinteresante, părți ale procesului de producție vegetală. Paul Hallett și echipa sa nu sunt de acord. Ei se concentrează asupra a ceea ce se întâmplă în sol cu rădăcinile plantei. Zona de sol care înconjoară rădăcinile unei plante este numită rizosferă. Este combinația cuvintelor latine pentru „rădăcină” și „zonă”. Și este o locație aglomerată pentru procese de producție importante, dar ascunse.

În rizosferă, plantele produc o varietate de compuși chimici numiți exudați. Paul Hallett și colegii săi de la Universitatea din Aberdeen se uită la efectele pe care le au exudatele asupra plantei și asupra solului înconjurător. Lucrările lor unice iau măsurători la scară mică lângă suprafața rădăcinilor. Proprietățile de aici pot fi foarte diferite de restul solului.

„Rădăcinile secretă în mod continuu substanțele chimice în sol ca o modalitate de a elibera substanțele nutritive care sunt atașate la particulele de sol”, spune Hallett.

În digestia umană, stomacul secretă sucuri gastrice pentru a ajuta la ruperea alimentelor; exudatele sunt echivalentul plantelor cu sucuri gastrice. Hallett descrie compoziția chimică a exudatului drept „un adevărat cocktail sau” bufet „de resurse pentru orice în rizosferă”. Pe lângă faptul că ajută plantele să furnizeze substanțe nutritive, exudatele sunt surse de hrană pentru microbii care reprezintă o parte importantă a microbiomei solului.

Exudații au, de asemenea, un rol important în păstrarea solului laolaltă. Rădăcinile și ciupercile care trăiesc în sol țin împreună niște aglomerări mai mari de sol, dar exudatele lucrează la nivel micro. Ca adeziv, ei rețin particulele de sol în rețele mecanice importante. Oamenii de știință numesc aceste agregate ale rețelelor de sol.

În timp ce efectele rădăcinilor și rețelelor fungice sunt, de obicei, pe termen lung, influența exudatului asupra solului poate fi trecătoare.

„Exudatele radiculare nu vor dura în forma lor originală pentru mult timp în sol, deoarece ele vor fi consumate și transformate de microbi. Acest proces poate distruge complet exudatul sau poate crea compuși chiar mai buni pentru a lega particulele de sol. Exudatele rădăcinii plantelor au un impact masiv asupra formării agregatelor. Acest lucru are loc printr-o serie de moduri, inclusiv acționând ca un fel de clei sau schimbând cât de repede rizosfera se usucă sub acțiunea precipitaților și a evaporării”, adaugă Hallett

Cercetări precum cele ale lui Hallett arată că în timpul sezonului de creștere, și dincolo de acesta, există interacțiuni delicate între fiecare plantă și solul din jur. Toate aceste interacțiuni afectează cantitatea de apă capturată de sol și absorbită de plante. Producția de exudate afectează, de asemenea, cât de bine plantele pot extrage elementele nutritive vitale din sol și chiar afectează solul din rizosferă.