Forumul APPR a organizat Congresul ”De la fermieri pentru fermieri”

Astăzi, 8 februarie 2024, la Paradisul Verde Events din Corbeanca a avut loc cea de a noua ediție a Congresului ”De la fermieri pentru fermieri”, eveniment organizat de Forumul APPR.

Congresul Anual al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) a devenit tradiție pentru mediul agricol românesc, fiind un bilanț al activităților relevante ale asociației profesionale, dar și un sumar al celor mai importante teme din agricultura națională și europeană.

Cu această ocazie, a fost ales și noul Consiliu Director al Forumului APPR. Acesta este format din: Preşedinte – Theodor Ichim (APAD Constanţa), Vicepreşedinţi – Silviu Mihai (ACCPT Ialomiţa), Teofil Dascălu (ACCPT Vrancea) şi Tiberiu Stan (Grânarii Iaşi), Membri – Adrian Georgescu (ACCPT Ialomiţa), Adrian Mocanu (Prahova), Arnaud Charmetant (AIDER), Arnaud Perrein (ACCPT Ialomiţa), Cătălin Scutaru (ACCPT Vrancea), Cristi Stoica (Grânarii Iaşi), Iulia Blagu (Preşedinte ANFA), Marius Scarlat (Grânarii Iaşi) şi Mihai Stoica (APAD Constanţa).

Ca în fiecare an, în cadrul congresului au fost decernate trofeele „Porumbul de Aur 2023”, secțiune care premiază excelența fermierilor din România din anul precedent congresului. Asftel, trofeele au fost câstigate, la neirigat, de Serv Agromec, din Dâmbău, județul Mureș, fermă reprezentată de Cristian Mărginean, iar la irigat, de Isolde Farms, din Măceșu de Jos, județul Dolj, reprezentată de șeful de fermă, Regis Lemaire.

La categoria neirigat, producția obținută a fost de 13.400 kg/ha, hibridul folosit fiind P9241, din grupa FAO 330, de la Corteva Agriscience. La irigat s-au recoltat 15.819 kg/ha, hibridul de porumb fiind DKC 5830 din grupa FAO 450-490, de la compania Bayer.

În cadrul ediței 2024 a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” nu au lipsit cele două conferințe: Embryo – dedicată producătorilor de semințe și AgroPolicy – dedicată politicilor agricole europene.

Prima parte a fost deschisă de moderatorul Alina Cretu, Director Executiv FAPPR, împreună cu Cristina Radu, Director al Centrului de Cercetare FAPPR. Temele abordate la conferința Embryo au fost:

  • Perspectivele pieței cerealelor (Levin Flake, consilier politici agricole Ambasada SUA)
  • Sustenabilitatea în tehnologiile aplicate semințelor (Leonardo Costa – EMEA Seed Applied Technologies Lead)
  • Sustenabilitatea în producția de semințe (Eugen Diaconu – Field Operations Country Lead Sinești, Bayer CropScience)
  • Programe locale de ameliorare pentru culturi mai bune (George Musat – Senior Breeder South-East Europe KWS)
  • NGT – instrumente de ameliorare de precizie (Andrei Măruțescu – Vicepreședinte AISR)

Conferința Embryo s-a încheiat cu o sesiune de întrebări, moderată de Alina Cretu, Director Executiv FAPPR.

A doua conferință, AgroPolicy, a fost moderată de Cristina Cionga, Director Afaceri Europene al FAPPR, iar subiectele dezbătute au fost:

  • Agricultura digitală, agricultura de precizie (prezentare Bayer – Alin Nemțișor)
  • Impactul factorilor abiotici și al fertilității solului în creșterea sustenabilă a productivității (prezentare Dan Popescu – Aectra)
  • Agricultura regenerativă – oportunitate sau provocare pentru fermele românești (Max Newbert – Syngenta)
  • SUR – starea actuală și perspective (Carmen Botez – AIPROM)
  • Programe de asigurare – soluție pentru rezistența fermelor (Horațiu Regep – Marsh)
  • Piața îngrășămintelor – situația actuală și perspective (Ofelia Nalbant – LAT Nitrogen)
  • Cerințe RED II pentru calculul GES (Andrei Solomon – Expur)

La fel ca prima conferință, și cea de-a doua s-a încheiat cu o sesiune de întrebări.