Ferma de familie trebuie să devină o fermă comercială care să reziste pe piața provocărilor viitoare”!

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că este necesar să fie susținută ferma de familie întrucât, pentru că „viața la țară nu prea are sens și nu are perspectivă, în perioada următoare fără existenţa ei!” Oficialul a mai spus că sprijinul fermei de familiei va veni dintr-o plată redistributivă de la Pilonul I – Plăți directe, către fermele de familie.

„Trebuie să avem grijă, să menținem acest echilibru, pentru că România are cele mai multe ferme, circa 830.000 de ferme, acestea fiind foarte polarizate. Astfel, 40% din terenul care este lucrat este lucrat de 97% dintre fermieri, în ferme de sub cinci hectare. 40% din suprafață este lucrată de 0,57% dintre fermieri, cu ferme de peste 300 de hectare. Avem deopotrivă, cele mai mari ferme din Europa de 56.000 de hectare, de 10.000, de 30.000 de hectare, dar și cele mai numeroase și mai mici ferme din Europa și abia 20% din teren este lucrat în ferme de familie, în ferme medii. Noi trebuie, în următoarea perioadă, să consolidăm ferma de familie, astfel încat să devină o fermă comercială, o fermă care să reziste pe piața provocărilor viitoare”, a precizat ministrul Agriculturii.

Șeful MADR a vorbit și despre susținerea pieței locale, apreciind că producătorii români, în special cei mici „au o putere de negociere foarte slabă și nu reușesc întotdeauna să-și vândă produsele la prețuri avantajoase”.

De aceea va fi încurajată cooperativa, care este considerată „singura soluție realistă pentru micii producători”, dar și dezvoltarea pieței publice locale, care să dea primărilor posibilitatea de a face achiziții relevante pentru nevoile producătorilor locali. În ceea ce privește promovarea produselor autohtone, ministrul a vorbit despre o rețea națională de colectare, depozitare, distribuție, și promovare a acestora.

„Avem un program prin care vom înfiinţa o rețea națională de colectare, depozitare, distribuție și promovare a produselor românești, prin construirea a opt depozite mari, regionale, în fiecare regiune de dezvoltare, care să aibă și rolul de a adăposti rezerva strategică, rezerva de stat, pentru că nu știm ce vremuri vor veni. Totodată, în jurul acestor depozite să se lege toate depozitele fermierilor sau procesatorilor și mici și mari, astfel încat cine dorește să valorifice produsele prin această rețea de produse romanești să aibă posibilitatea să o facă”, a explicat ministrul Adrian Oros.