Pentru o cultură sănătoasă de grâu, este important să urmărim în câmp evoluția plantelor pentru a putea acționa din timp pentru prevenirea bolilor foliare, deoarece ploile înregistrate în ultima perioadă au creat condiții favorabile apariției bolilor foliare.
Deși apare mai rar pe teritoriul țării noastre, rugina galbenă (Puccinia striiformis) a fost semnalată ca fiind prezentă deja în anumite lanuri de grâu. Primele semne ale bolii apar la aproximativ două săptămâni după infestare, acoperind suprafață foliara prin pustule individuale de culoare galbenă. Acesta se manifestă prima dată pe frunzele de la baza plantei, avansând apoi până la frunzele stindard.
Specialiștii recomandă fungicidul COMET, ce are acțiune preventivă, curativă și eradicativa. Conține piraclostrobin, o strobilurina cu acțiune translaminara și sistemie locala, ce inhibă germinația sporilor agenților patogeni și controlează creșterea micelului și sporularea.
Totodată, efectele fiziologice dovedite conduc la îmbunătățirea fotosintezei, utilizarea mai eficientă a îngrășămintelor, creșterea rezistenței plantelor la stres și la arsurile solare precum și la secetă, mai puține frunze îmbătrânite, tulpini mai rezistente la frângere.
Pentru combaterea ruginei galbene, doza omologată de aplicare este de 0,5-1,25 l/ha. Se aplică maxim 2 tratamente pe sezon, de la înfrățire până la sfârșitul înfloririi (BBCH 25-69).
Produsul oferă o protecție de aproximativ 21 de zile. Timpul de pauză de la ultimul tratament și până la recoltare este de 35 de zile. Mai multe detalii despre beneficii și modul de aplicare: https://alcedo.ro/produse/comet/