Fermierii din România, performanți chiar și în condiții dificile din punct de vedere climatic!

Fără discuție, România dar și întreaga planetă se confruntă cu dificultăți majore generate de schimbările climatice! La fel ca și în cazul Covid-19, vedem că vremurile se schimbă! Arșița arzătoare te poate omorî pe asfalt, urmată la câteva minute de tornade puternice, ce răsucesc brazii din parcuri, precum paiele de grâu în baloterie. Toate aceste fenomene te fac să înțelegi ca proverbul “iarna nu-i ca vara” capătă alte valențe ! Iar acest lucru ne obliga pe noi toți să acționăm intr-o forma sau alta !

Cu toate acestea, iată că in condiții dificile, fermierii din România primesc rating „excepţional” pentru producţia agricolă din acest an. Producția a fost urmărită prin Geoglam, un organism internaţional care, printr-un sistem planetar de sateliţi, supraveghează evoluţia recoltelor din întreaga lume. Astfel, s-a constatat că agricultura din România este cea mai bună.

Orzul de furaj a livrat peste 1,7 mil tone, faţă de un 1,5 mil tone în 2019, un rezultat excelent ţinând cont de doar cele 300.000 hectare înfiinţate cu orz în România.Rapiţa generează 1,3 mil tone din 390.000 de hectare, ceea ce iarăşi ridică indicele de perfomanţă agricolă a României. Randamentul este unul excelent. Prognoza de recoltă de seminţe de floarea soarelui este una de asemenea excelentă, circa 3.3 mil de pe 1,2 mil hectare, ceea ce poziţionează România cu un randament de 34% din total producţie la nivel european ce este cotată la 9,74 mil tone de pe o suprafaţă de 4,4 mil hectare. Astfel România este producătorul majoritar la nivelul Uniunii Europene.

Este un moment important pentru agricultura românească, iar fermierii români merită întreaga noastră recunoștință pentru munca lor, în oferirea securității alimentare. Fermierii romani au demonstrat la nivel internațional ca prin realizarea unei agriculturi de precizie și prin practici prietenoase cu mediul reușesc să fie performanți.