Fermierii se pot proteja de grindină, prin asigurare. Agra Asigurări lansează un nou produs pentru fermierii români

Agra Asigurări, unul dintre liderii de piață în domeniul asigurărilor agricole, își extinde oferta de portofoliu cu un nou produs specializat pentru asigurarea plantațiilor de afin pe rod sau nou înființate, cât și pentru plantațiile pomicole nou înființate, împotriva daunelor produse de riscul de grindină.

În ultimii ani, sectorul agricol a fost tot mai afectat de evenimente meteorologice extreme. Grindina, ploile torențiale, inundațiile și secetele cauzate de schimbările climatice au condus la scăderea producției, potrivit datelor Comisiei Europene.

Astfel, prin intermediul noului produs, compania s-a adaptat nevoii crescute a fermierilor de a achiziționa o poliță de asigurare, pe fondul pagubelor cauzate de grindină, fenomen care se manifestă tot mai intens și tot mai rapid, acest fenomen își face apariția chiar și  în lunile de primăvară. Datele asigurătorului agricol arată că unele zone protejate cu rachete antigrindină au înregistrat daune considerabile produse de acest fenomen, județele cele mai afectate fiind Vrancea și Iași.

„Grindina este un fenomen din ce în ce mai frecvent, iar evoluția imprevizibilă și intensitatea sa afectează de la un an la altul sectorul agricol din România. Ne dorim să fim cât mai aproape de fermieri şi să îi sprijinim să-şi protejeze culturile pentru a avea posibilitatea de a-și continua afacerea chiar și în momentele critice. Tocmai de aceea ne ajustăm și îmbunătățim periodic paleta de produse, precum și metodele de evaluare pentru fiecare risc și cultură în parte”,  a declarat Horia-Adrian Lupu, Directorul General Agra Asigurări.

Pentru plantațiile pomicole pe rod, compania asigură rodul plantațiilor de afin împotriva grindinei, fermierul având obligativitatea de a asigura întreaga suprafață plantată cu aceeași cultură sau specie, chiar dacă soiurile sunt diferite. De asemenea, pentru plantațiile pomicole nou înființate sau de arbuști fructiferi care nu sunt pe rod, fermierul trebuie să asigure întreaga suprafață plantată cu aceeași cultură sau specie. În plus, asigurătorul are flexibilitate în stabilirea sumei asigurate, cu un plafon de 100.000 lei/ha, ce poate fi suplimentat în funcție de soi și tipul de cultură. Pentru riscul de grindină franşiza reprezintă 15% din suma asigurată pe suprafaţa dăunată.

Poliţa de asigurare pentru plantațiile de afin pe rod poate fi  subvenţionabilă prin Submăsura 17.1, program prin care fermierii îşi pot recupera de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale până la 70% din componența eligibilă a primei de asigurare.

Un beneficiu pentru fermieri este modelul eficient de evaluare a daunelor. Astfel, perioada de timp din momentul avizării și până ce asiguratul îşi primeşte banii în cont este una scurtă, fermierii nefiind nevoiți să aștepte până la recoltare. Evaluarea pagubelor produse de riscurile asigurate este transparentă și rapidă şi se realizează de către o echipă specializată de evaluatori, formată din ingineri agronomi, împreună cu fermierul. Plata daunelor se realizează în maxim 30 de zile de la semnarea protocolului final de daună pentru plantațiile de afin pe rod.

La final, avizarea daunelor se face digital, fără multă birocrație, online pe website la secțiunea Avizări Daune sau prin intermediul portalului Agra Asigurări. Fermierii beneficiază acum și de un termen prelungit până la data de 15.03.203 pentru plantațiile horticole.

Despre Agra Asigurări

Compania Agra Asigurări activează pe piața din România din anul 2016, oferind produsele sale de asigurare și fermierilor locali, fiind singurul asigurător specializat pe domeniul agricol. Prin dezvoltarea permanentă a paletei de produse, compania oferă asiguraților cele mai bune soluții pentru prevenirea efectelor climatice.

Agra Asigurări garantează cea mai rapidă și modernă evaluare de daune din Europa. Astfel, ajutorul rapid și nebirocratic în caz de daună este principiul de bază al societății Agra Asigurări.