Fermierii vor simți cu adevărat efectele crizei economice, la sfârșitul acestui an!

Fermierii vor simți cu adevărat efectele crizei economice, a celei climatice și a celei sanitare probabil la sfârșitul acestui an, a declarat Ionel Arion, președintele Federației Naționale ProAgro.

„Probabil că la sfârșitul anului acesta, începutul anului viitor vom simți cu adevărat efectele crizei sanitare, efectele crizei climatice și efectele crizei economice. Încă din februarie am atenționat că aceste lucruri daca se vor suprapune vor ieși foarte urât pentru fermieri. Am colaborat încă de la începutul crizei cu Ministerul (Agriculturii, n.r.) chiar foarte bine. Multe dintre mecanismele care astăzi se implementează au fost făcute împreună cu noi”, a menționat Ionel Arion.

Președintele federației a vorbit și despre modul în care sunt organizate fermele din România, susținând că avem o agricultură polarizată:

„Avem ferme de suprafață foarte mare și un număr foarte mare de ferme mici, între 3 și 5 hectare. Avem aproape aproape 100.000 de fermieri în România, ceea ce înseamnă foarte mult. Avem mai multe ferme mici decât toată Uniunea Europeană la un loc. Pericolul cel mai mare este al acestor mici fermieri pentru că știm, așa este în natură și așa se întâmplă, cel mare îl înghite pe cel mic – și asta se va întâmpla în perioada următoare”, a subliniat Ionel Arion.

Preşedintele Pro Agro a mai spus că: “În România intra carne de pasăre foarte multă din Europa care are un preț de vânzare la raft mai mic cu 30% decât se produce în România. Azi, din cauza unor mecanisme pe care nu vrem să le implementăm în România, am ajuns să producem doar 30% din carnea de porc”, a adăugat președintele Federației Națională ProAgro.