Forumul agricultorilor – bilanț și perspective

Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a deschis în data de 9 octombrie 2019 lucrările ”Forumului agricultorilor – bilanț și perspective”, eveniment desfășurat la Romexpo, în contextul Zilei Naționale a Produsului Agroalimentar Românesc. Manifestarea a avut loc în prezența premierului Viorica Dăncilă și a mai multor membri ai Cabinetului, precum și a numeroase oficialități, reunind membri ai corpului diplomatic din cadrul ambasadelor, reprezentanți ai băncilor comerciale, instituții de învățământ, autorități din domeniul cercetării, reprezentanți ai mass-media. Dezbaterea a constituit un prilej de a aduna la masa discuțiilor fermieri din întrega țară, ce activează cu succes în domeniul agricol, pentru a analiza și interacționa pe teme de interes reciproc.

În deschidere, Phil Hogan, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală a transmis participanților un mesaj video înregistrat, mulțumind Președinției Române pentru munca susținută în avansarea discuțiilor privind reforma Politicii Agricole Comune în prima jumătate a anului 2019. Totodată, acesta a afirmat că un astfel de eveniment amintește cât de norocoși suntem în Europa de a putea beneficia de priceperea, angajamentul și forța de muncă a fermierilor, iar PAC garantează că aceștia sunt capabili să asigure produse alimentare de cea mai înaltă calitate oriunde în lume. Comisarul a declarat că cea mai bună modalitate prin care se poate oferi stabilitate și siguranță fermierilor este printr-un acord asupra viitorului Politicii Agricole Comune. Comisarul a reamintit rolul de supraveghere al Comisiei și a dat asigurări privind cooperarea cu autoritățile fiecărui stat, pentru ca acestea să poată implementa planurile și programele stabilite și să ia măsuri de remediere, acolo unde este necesar.

În discursul său, ministrul Daea a salutat fermierii prezenți la acest forum și pe cei din întrega țară, manifestându-și aprecierea pentru munca și efortul permanent al acestora de a asigura hrana țării. Ministrul a elogiat munca agricultorilor care reușesc să învingă provocările climatice și să păstreze valorile și identitatea națională, prin roadele activității lor.

Petre Daea a mulțumit premierului Dăncilă pentru onoarea de a participa la acest eveniment, precum și pentru înțelegerea și sprijinul acordat fermierilor români, prin alocarea unui buget consistent pentru agricultura țării. Ministrul a făcut un scurt bilanț al ultimilor trei ani, apreciind că în această perioadă țara noastră a dobândit un statut al performanței, prin rezultatele deosebite ale producțiilor agricole, reabilitarea sistemului de irigaţii, tehnologizarea fermelor și al recunoașterii, prin aplicarea corectă a normelor și reglementărilor Politicii Agricole Comune. Ministrul Petre Daea a făcut referire la efortul și responsabilitatea cu care trebuie tratată elaborarea Planului Național Strategic, pentru implementarea noii Politici Agricole Comune 2021-2027.

Lucrările Forumului Agricultorilor s-au defășurat în cadrul a trei paneluri de discuții, structurate pe cele mai importante ramuri ale agriculturii, mai exact – I. – Producție Vegetală, Pomicultură și Viticultură, II. – Zootehnie și Industrie Alimentară și III. – Produse tradiționale, Programe Speciale. Pe parcursul sesiunilor de discuții, fermierii au avut ocazia de a dezbate și a de a interacționa pe teme de actualitate din agricultură, în prezența ministrului Petre Daea. Manifestarea a fost completată de o expoziție de produse românești înregistrate pe sistemele de calitate europene (Magiun de Prune Topoloveni, Telemea de Ibănești, Novac afumat din Ţara Bârsei, Salam de Sibiu, Scrumbie de Dunăre afumată), băuturi spirtoase cu indicație geografică (Vinars Târnave, Vinars Vaslui, Vinars Murfatlar, Vinars Vrancea, Vinars Segarcea, Pălincă, Țuică Zetea de Medieșu Aurit, Țuică de Argeș și Horincă de Cămârzana), produse aflate în curs de înregistrare la Comisia Europeană (Cârnați de Pleşcoi, Cașcaval de Săveni, Telemea de Sibiu, Salată cu icre de știucă de Tulcea, Salată cu icre de crap tradițională, Plăcinta dobrogeană), alături de scheme de calitate naționale – produs tradițional, rețetă consacrată și produs montan.

Forumul Agricultorilor a fost organizat de MADR, în parteneriat cu Casa de Comerț Agroalimentar Unirea și cu Confederația Sindicală Meridian și a reunit aproximativ 11.000 fermieri din întreaga țară.