Făinarea și putregaiurile sunt printre cele mai frecvente și dăunătoare boli care pot afecta culturile horticole. În această perioadă, cele mai predispuse culturi la aceste infecții sunt vița de vie, pomii fructiferi, arbuștii fructiferi și legumele din câmp cât și din spațiile protejate.
Pentru a preveni pierderile cauzate de făinare și putregai, fermierii trebuie să aplice o tehnologie de cultură care să le permită obținerea producțiilor de calitate, îndeplinind în același timp și cerințele exigente ale consumatorilor.
Compania Andermatt Biocontrol România oferă fermierilor soluții biologice pentru agricultura convențională și ecologică, asigurând controlul bolilor și obținerea de fructe și legume de calitate superioară, fără reziduuri.
Portofoliul de produse Andermatt include o gamă variată de fungicide care asigură protecție eficientă împotriva unui spectru larg de boli, în special în combaterea făinărilor și putregaiurilor, la diverse culturi. Aceste fungicide sunt ideale pentru a fi utilizate în combinație cu alte produse de protecție a plantelor convenționale, fiind astfel potrivite pentru programele de combatere integrată (IPM) și agricultura ecologică.
Datorită modului lor de acțiune diferit de cel al soluțiilor convenționale, fungicidele din portofoliul Andermatt contribuie la gestionarea rezistenței la boli, cu flexibilitate în aplicare și cu un timp de pauză scurt (1 zi) sau chiar absent înainte de recoltare. Aceste produse sunt netoxice, prietenoase cu mediul și cu insectele benefice.
Fungicidele cheie din portofoliul Andermatt Biocontrol România
Care sunt fungicidele si culturile omologate pentru controlul bolilor la culturile horticole?
- VitiSan®: Vița de vie – făinare (Uncinula necator), măr – rapăn (Venturia spp.), boli de depozit/putregaiul amar (Gloesporium spp.), căpșun, coacăz, mur, zmeur, fasole pitică și cățărătoare, castravete, dovleac, zucchini, pepene verde și galben, tomate, vinete, sparanghel, bulboase – putregai cenușiu (Botrytis cinerea), plante ornamentale – făinare (Erysiphe spp.) salată, andive – făinare (Golovinomyces cichoracearum)
- Botector®: viță de vie, tomate și căpșun – putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea)
- Blossom®Protect: pomi fructiferi – boli de depozit: putregaiul lenticelar (Gloesporium spp.), putregaiul albastru (Penicillium expansum), putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea), monilioza (Monilinia fructigena) și focul bacterian (Erwinia amylovora)
- FytoSave®: Arbuști fructiferi: afin, merişor – făinare (Sphaerotheca mors-uvae), mur, zmeur, căpșun – făinare (Podosphaera aphanis), coacăz, agriş – făinare (Sphaerotheca mors-uvae); Pomi fructiferi: cais, piersic, cireş, vişin, nectarin, prun – făinare (Podosphaera clandestina), kiwi – făinare (Sphaerotheca mors-uvae); Legume: tomate, ardei, vinete, pepino – făinare (Leveillula taurica), castraveţi, castraveți cornișon, dovleac, dovlecei, dovlecei patison, pepene galben – făinări (Golovinomyces orontii, Erysiphe polyphaga, Erysiphe orontii, Sphaerotheca fuliginea); Leguminoase: bob uscat, bob verde, mazăre uscată, mazăre verde, fasole verde – făinare (Erysiphe pisi); Cereale păioase: ovăz, secară, triticale, grâu spelta de toamnă şi primăvară – făinare (Erysiphe graminis); Legume cu frunze: salată, spanac, năsturel, andive, cicoare, creson, alte microplante – făinare (Golovinomyces cichoracearum), fetică – făinare (Erysiphe betae, Erysiphe polygoni); Plante ornamentale – făinare (Erysiphae pannosa); Viță de vie (soiuri de masă și soiuri de vin) – făinare (Uncinula necator) și mană (Plasmopara viticola).
Fungicidele din portofoliul Andermatt sunt soluții de biocontrol deja consacrate și utilizate de fermierii din întreaga lume fiind un aliat puternic în menținerea sănătății plantelor pentru obținerea recoltelor de calitate și fără reziduuri.
Fungicidele sunt omologate în România și în Europa conform regulamentului 1107/2009 și sunt certificate pentru utilizare în agricultura ecologică.
Pentru modul de utilizare al produselor, consultați site-ul: www.andermatt.ro.
Grupul Andermatt este specializat în dezvoltarea și producția de produse biologice destinate pentru protecția plantelor, casă și grădină, apicultură și zootehnie, având ca deviză „Hrană sănătoasă și Mediu sănătos, pentru toți”. Andermatt Group AG are sediul central în Grossdietwil, Elveția și a fost fondată de dr. Martin Andermatt și dr. Isabel Andermatt în 1988. De atunci, compania a devenit una dintre cele mai importante companii de protecție biologică a plantelor la nivel mondial, cu 10 unități de producție, 25 de subsidiare și cu o rețea de peste 100 de distribuitori.
Matei Gherasim – product manager culturi speciale
Andermatt Biocontrol România