Furtul de arbori- faptă penală indiferent de cantitate şi confiscarea camioanelor cu care se transporta materialul lemnos!

Pentru a lupta cu tăierile ilegale este nevoie de pedepse aspre, iar întârzierea adoptării unui nou Cod Silvic favorizează o legislație mult prea permisivă pentru cei care comit ilegalități, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.

„Noul Cod Silvic promovează o legislație de temut pentru cei care sfidează legile pădurii. Se pare că primii care se tem deja de modificările aspre pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor le susține sunt chiar parlamentarii care astăzi dețin majoritatea în Parlament. Îi solicit conducerii Camerei Deputaților să supună la vot în regim de urgență pachetul de legi care face trecerea de la un Cod Silvic permisiv cu infractorii, la unul în care nimeni nu mai este tolerant cu aceștia. Lupta cu tăierile ilegale are nevoie de măsuri și pedepse aspre. Sper ca parlamentarii care se fac responsabili de amânarea votului final sunt conștienți că întârzie promovarea legilor care ne apară pădurea și favorizează o legislație mult prea permisivă pentru cei care comit ilegalități”, a explicat ministrul Mediului .

Potrivit comunicatului, amendamentele din noul Cod Silvic pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) le susține sunt: furtul de arbori va intra direct sub incidența penală, indiferent de prejudiciu; camioanele sau tirurile cu care sunt transportați arborii tăiați ilegal vor fi confiscate; tăierile la ras vor fi interzise și în rezervațiile naturale; avizul de transport va deveni obligatoriu și pentru: rumeguș, biomasă, coaja arborilor și orice rest de lemn; lemnul va fi comercializat ca lemn fasonat; sumele destinate pazei suprafețelor de pădure sub 30 de ha vor crește cu peste 30%; evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice care se suprapun cu ariile naturale protejate vă deveni obligatorie; accesul la terenurile agricole va fi permis proprietarilor și din drumurile forestiere; accesul cetățenilor în pădure va fi permis pentru recreere, inclusiv cu bicicleta.