Gălbenelele sunt plante cu multe proprietăţi binefăcătoare!

Florile de galbenele nu sunt doar plante de decor, ele oferă şi o multitudine de beneficii terapeutice. Gălbenelele își pot găsi locul într-o salată sau în supă, pot calma durerile de gât sau pot vindeca o eczema. Deși folosite mai mult ca flori de gradină, gălbenelele (Calendula officinalis) au un lung istoric ca plante de uz medicinal și culinar.

Egiptenii foloseau gălbenelele ca tratament de întinerire, iar grecii antici foloseau petalele aurii pentru a decora și aroma platourile de mâncare. Folosită multă vreme ca plantă culinară în Europa, frumoasele petale portocalii dau multă savoare salatelor și sunt folosite în brânză sau unt pentru a le da mai multă culoare. Gălbenelele constituie o bază delicioasă și fină pentru supe sau garniturile de orez și au un gust îndrăgit, mai ales, de copii. Din gălbenele se poate face până și vin.

Gălbenelele au efecte anti inflamatorii, antispastice, antivirale, antifungice și antibacteriene. Vindecă răni, măresc producția de bilă și curată sistemul limfatic. În Europa, gălbenelele sunt cunoscute pentru efectul lor calmant asupra inimii și a dispoziției, pentru întărirea vederii și alungarea spiritelor rele. Gălbenelele se folosesc pentru dureri de cap, icter, ochi iritați și dureri de dinți. Cea mai frecventă utilizare medicinală a florilor de gălbenele este în tratarea iritaţiilor. În timpul războaielor, doctorii foloseau frunzele de gălbenele pentru tratarea rănilor deschise ale soldaților, pe câmpul de luptă.

Florile de gălbenele sunt printre cele mai calmante plante folosite în creme și unguente. Un studiu despre tratarea rănilor cu flori de gălbenele a arătat că acestea stimulează semnificativ vindecarea și regenerarea fiziologică a pielii. Crema de gălbenele se folosește pentru răni, iritații și leziuni ale pielii cauzate de mâncărimi, arsuri și umflături. Pentru înțepăturile de albine, se poate freca pielea cu flori de gălbenele, care reduc inflamarea și durerea din zona respectivă. Se pot face și comprese din flori mărunțite și amestecate cu apă pentru tratarea arsurilor, a pielii opărite, a sânilor dureroși sau a înțepăturilor de insecte. Seva din tulpină proaspătă este folosită pentru a înlătură verucele, calusurile și negii. Pentru iritația scutecului se poate folosi crema de gălbenele în combinație cu ulei din coada șoricelului.

Pentru calmarea picioarelor obosite, se pot folosi loțiuni cu flori de gălbenele, în combinație cu frunze de rocoină, patlagină, tătăneasă și flori de mușețel pentru rezultate optime. Cremele cosmetice cu gălbenele catifeleaza și calmează pielea, tratează coșurile și reduc porii măriți. Un studiu preliminar a arătat că apa de gură cu galbenele, folosită de doua ori pe zi, a redus placa cu 50% și spațiile gingivale, cu 1-2 mm.

Gălbenelele sunt folosite intern pentru refluxul gastric (gastrită). Un studiu bulgar pe 137 pacienți a descoperit că un amestec de tătăneasă și gălbenele a eliminat durerea la 90% dintre participanți. Ceaiul de gălbenele tratează hemoragia internă, inflamația gâtului și a căilor respiratorii și crampele menstruale. Se aplică și extern, în conjunctivită și dureri de ureche. Un studiu din 2001 a descoperit că picăturile cu extract natural din plante, pe bază de galbenele, au tratat durerile de urechi la fel de bine ca picăturile anestezice. Supozitoarele ajută în colită și iritații vaginale.

Într-un studiu mai vechi făcut în Europa, douăzeci și patru de pacienți au primit o soluție de plante cu păpădie, roiniță, gălbenele și fenicul. 95% au raportat o ameliorare totală a simptomelor de colită în 15 zile. Gălbenelele au și o acțiune antivirală moderată. Fitoterapeuții spun că par să aibă o afinitate cu partea inferioară a corpului, unde se combină sinergetic cu echinaceea. Acțiunea diaforetică moderată a gălbenelelor reduce și durata răcelilor.

Pentru sistemul limfatic, gălbenelele acționează la nivelul sânilor și a țesuturilor pelviene, unde stimulează drenajul nodulilor limfatici măriți și inflamați. Terapeuţii folosesc gălbenelele în comprese pentru drenajul chisturilor fibroase de la nivelul sânilor. Gălbenelele sunt folosite și în tratarea unor afecțiuni hepatice. Planta conține o rășină care stimulează circulația bilei, ajutând digestia. Gălbenelele plante aparent mici au foarte multe proprietăţi binefăcătoare!