Gena toleranței sodiului la orz

O colaborare între cercetătorii botaniști de la Universitatea din Nottingham, Barley Hub de la James Hutton Institute (Marea Britanie) și colegii lor din Australia a condus la identificarea unei variații naturale a unei gene care influențează conținutul de sodiu în culturile de orz. Această constatare ar putea avea implicații majore în dezvoltarea soiurilor de orz cu randament și rezistență îmbunătățite.

David Salt de la Universitatea din Nottingham și Barley Hub explică că au identificat o variantă genetică naturală care permite orzului să acumuleze mai multă sare (sodiu) în spicele sale. Excesul de sare este în general asociat cu o creștere slabă a plantelor și o producție redusă de boabe. Nivelurile acceptabile de sare, însă, în anumite condiții, stimulează creșterea plantelor.

Varianta genetică naturală identificată de grupul de cercetare este, în general, rară printre orzurile sălbatice necultivate, dar este comună printre tipurile de orz cultivate de fermieri. Faptul sugerează că varianta a fost selectată în mod voit de către fermieri, deoarece îmbunătățește producția de orz prin stimularea acumulării de sare din câmpurile lor, care sunt în general sărace în sodiu.

Echipa de cercetare a examinat modul în care o versiune specifică a HKT1; Gena 5 permite plantelor de orz să acumuleze concentrații mari de sodiu fără niciun impact negativ asupra creșterii plantelor, sugerând chiar potențialul unui randament îmbunătățit în medii non-saline.

Kelly Houston, o geneticiană a orzului de la James Hutton Institute și autorul principal al studiului, a explicat că „această versiune specială a HKT1; 5 este prezentă în 35 % din materialul genetic al orzului contemporan, în timp ce este aproape absent în orzul sălbatic și la soiurile locale selectate, ceea ce înseamnă că este posibil să ofere un avantaj pentru soiurile viitoare”.