Gene de identificare cheie ar putea permite dezvoltarea de culturi rezistente la boli!

Descoperirea unei gene care ajută plantele să-și controleze răspunsul la boală ar putea ajuta la eforturile de dezvoltare a culturilor care sunt rezistente la infecții, sugerează cercetările.

Constatările ar putea conduce la modalităţi de a regla activitatea genei pentru a creşte rezistenţa la boli, indicând spre rase de culturi mai rezistente sau noi tratamente pentru infecţii şi totodată ar putea ajuta la reducerea pierderilor cauzate de boli ale plantelor.

Oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh au studiat cum, atunci când plantele sunt atacate de bacterii sau viruși, ele produc cantități mici de gaz cunoscut sub numele de oxid nitric. Acest gaz se acumulează în celulele plantei și declanșează un răspuns din partea sistemului imunitar al plantei.

Cercetătorii au folosit o plantă comună de creștere, Arabidopsis thaliana, pentru a studia genele care au fost declanșate în timp ce nivelurile de oxid nitric au crescut. Ei au descoperit că o genă necunoscută anterior – numită SRG1 – este activată rapid de oxid nitric și este declanșată și în timpul infecțiilor bacteriene.

Analiza ulterioară a arătat că SRG1 declanșează mecanismul de apărare al plantei prin limitarea activității genelor care suprimă răspunsul imun.

Prin modificarea activitatii genei SRG1, echipa a fost în măsură să demonstreze că plantele cu niveluri mai ridicate de proteine de apărare produse de gena au fost mai rezistente la infecții. De asemenea, au descoperit că oxidul nitric reglează răspunsul imun, asigurând că sistemul de apărare al plantei nu reacționează prea mult.

Un sistem imunitar hiperactiv dăunează plantelor și împiedică creșterea lor, în același mod în care bolile autoimune la oameni determină sistemul imunitar să atace organismul. Cercetătorii spun că mecanisme similare, sunt susceptibile de a fi găsite în multe alte specii, iar descoperirile lor ar putea permite intuiții în procesele fundamentale care stau la baza reglementării imune.