Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase

Condițiile climatice din ultimii ani, produc schimbări importante în tehnologiile aplicate culturilor de  toamnă, iar fermierii trebuie să se adapteze continuu pentru a face față noilor provocări. Controlul buruienilor din culturile de cereale păioase în pre-emergență și în postemergență timpurie, este o practică tot mai utilizată în fermele din România, iar printre motivele întemeiate pentru care erbicidarea în toamnă a devenit tot mai practicată de către fermierii români, se numără următoarele:

  • Culturile de cereale păioase afectate de îmburuienările timpurii, au un start greoi în vegetație și intră nepregătite în iarnă, iar buruienile necontrolate consumă apa și elementele nutritive în defavoarea plantelor de cultură, provocând astfel pierderi economice însemnate.
  • Răspândirea buruienilor graminee în aproape toate zonele agricole ale țării, buruieni care răsar încă din toamnă și sunt dificil de controlat în primăvară
  • Buruienile cu frunză lată precumspeciile de Veronica, turița, fumarița, traista ciobanului, mușețelul, muștarul sălbatic ori samulastra de rapiță, care răsar încă din toamnă, se dezvoltă suficient de mult încât să reziste peste iarnă (în anumite situații vegetează chiar și pe timpul iernii, deoarece avem parte de ierni tot mai blânde), iar primăvara pornesc în vegetație înaintea culturilor, concurându-le pentru apă, lumina și elemente nutritive, determinând astfel pierderi importante de recoltă.
  • Buruienile sunt mai sensibile și se combat cel mai ușor în stadiile de dezvoltare incipiente: adică înainte de înfrățirea buruienilor graminee și până în stadiul de 2-4 frunze în cazul celor cu frunză lată, iar buruienile aflate în aceste stadii de dezvoltare se regăsesc de cele mai multe ori în culturile de cereale păioase, în perioada de toamnă.
  • Primăvara devreme, fermierii întâmpină dificultăți în combaterea buruienilor răsărite încă din toamnă, datorită faptului că de cele mai multe ori solul este umed și nu se poate intra în câmp la momentul optim.
  • Datorită diferențelor mari de temperatură dintre zi și noapte din primăvară sau de la o zi la alta, procesele fiziologice ale plantelor sunt diminuate iar acțiunea erbicidului în plante este blocată și se reduce considerabil efectul acestuia.

Pentru controlul eficient al buruienilor care răsar încă din toamnă în culturile de cereale păioase, compania FMC recomandă fermierilor un NOU pachet comercial pentru 50 de ha, format din erbicidele Battle® Delta și Laren® Pro 20SG.      

Pachetul comercial Battle Pro, special pentru erbicidarea în toamnă a culturilor de cereale păioase:

  • combate un spectru foarte larg de buruieni graminee și cu frunză lată
  • are o fereastră largă de aplicare
  • conține 3 substanțe active si are efect sinergic, datorită celor 2 moduri de acțiune diferite
  • poate fi utilizat și la temperaturi scăzute

BATTLE® DELTA este un erbicid sistemic, cu efect pelicular pe sol, cu aplicare în preemergență și postemergenţă timpurie pentru culturile de cereale păioase, iar LAREN® PRO 20 SG îl completează perfect pentru combaterea unui spectru foarte larg de buruieni în postemergență.

Battle® Delta este un erbicid selectiv pentru combaterea în pre-emergență și postemergență timpurie a buruienilor graminee anuale și cu frunză lată din culturile de grâu, triticale, orz și secară. Erbicidul Battle® Delta oferă fermierilor mai multe avantaje, precum:

  • este erbicid sistemic, cu efect pelicular la sol, cu aplicare atât în pre-emergență, cât și în postemergență timpurie;
  • controlează atât buruieni graminee, cât și buruieni cu frunză lată;
  • eficacitatea produsului nu este influențată de temperaturile scăzute;
  • fereastră largă de aplicare: toamna și primăvara devreme.
Battle® Delta tratat vs martor

Erbicidul Battle® Delta (conține 2 substanțe active: flufenacet și diflufenican) are eficacitate maximă atunci când este aplicat pre-emergent și are condiții optime de formare a peliculei pe sol (teren bine pregătit și umiditate în sol) sau atunci când este aplicat postemergent, până la momentul in care buruienile graminee ajung în faza de înfrățire, iar buruienile cu frunză lată sunt în stadiul de 2-4 frunze.

Doza flexibilă a erbicidului Battle® Delta, între 0,3 – 0,6 l/ha, le permite fermierilor să aplice doza necesară, în funcție de gradul de îmburuienare și de stadiul de dezvoltare al buruienilor, eficientizând astfel costurile cu erbicidarea.  În condiții normale de îmburuienare, doza de 0,5 l/ha asigură un control eficient al buruienilor, iar doza maximă este recomandată doar în cazuri excepționale de îmburuienare puternică cu buruieni graminee.

La aplicarea în postemergență timpurie a erbicidului Battle® Delta, acolo unde situația din câmp o impune (în funcție de spectrul de buruieni din cultură, de densitatea lor pe mp, dar și de stadiul de dezvoltare al acestora), se recomandă aplicarea in tank-mix cu erbicidul Laren® Pro 20 SG pentru o combatere mai eficientă și mai rapidă a buruienilor.

Erbicidul Laren® Pro 20 SG (metsulfuron metil 200 g/kg) este selectiv faţă de toate speciile şi soiurile de cereale păioase şi poate fi administrat din stadiul de 3 frunze până la apariţia frunzei stindard fără probleme de fitotoxicitate. LAREN® PRO 20 SG are eficacitate maximă când este aplicat pe buruieni tinere aflate în stadiul de creştere activă, respectiv în faza de 2 – 4 frunze (pentru anuale) sau rozetă (pentru cele perene). Contactează echipa FMC (www.fmcagro.ro) pentru a accesa pachetul comercial de toamnă format din 20 l erbicid BATTLE® DELTA și 1.5 kg erbicid LAREN® PRO 20 SG și obține un avantaj comercial de 5.6%!

Efectul utilizării pachetului BattlePro (erbicidele Battle® Delta și Laren® Pro 20SG)