Condițiile climatice din ultimii ani, produc schimbări importante în tehnologiile aplicate culturilor de toamnă, iar fermierii trebuie să se adapteze continuu pentru a face față noilor provocări. Controlul buruienilor din culturile de cereale păioase în pre-emergență și în postemergență timpurie, este o practică tot mai utilizată în fermele din România, iar printre motivele întemeiate pentru care erbicidarea în toamnă a devenit tot mai practicată de către fermierii români, se numără următoarele:
- Culturile de cereale păioase afectate de îmburuienările timpurii, au un start greoi în vegetație și intră nepregătite în iarnă, iar buruienile necontrolate consumă apa și elementele nutritive în defavoarea plantelor de cultură, provocând astfel pierderi economice însemnate.
- Răspândirea buruienilor graminee în aproape toate zonele agricole ale țării, buruieni care răsar încă din toamnă și sunt dificil de controlat în primăvară
- Buruienile cu frunză lată precumspeciile de Veronica, turița, fumarița, traista ciobanului, mușețelul, muștarul sălbatic ori samulastra de rapiță, care răsar încă din toamnă, se dezvoltă suficient de mult încât să reziste peste iarnă (în anumite situații vegetează chiar și pe timpul iernii, deoarece avem parte de ierni tot mai blânde), iar primăvara pornesc în vegetație înaintea culturilor, concurându-le pentru apă, lumina și elemente nutritive, determinând astfel pierderi importante de recoltă.
- Buruienile sunt mai sensibile și se combat cel mai ușor în stadiile de dezvoltare incipiente: adică înainte de înfrățirea buruienilor graminee și până în stadiul de 2-4 frunze în cazul celor cu frunză lată, iar buruienile aflate în aceste stadii de dezvoltare se regăsesc de cele mai multe ori în culturile de cereale păioase, în perioada de toamnă.
- Primăvara devreme, fermierii întâmpină dificultăți în combaterea buruienilor răsărite încă din toamnă, datorită faptului că de cele mai multe ori solul este umed și nu se poate intra în câmp la momentul optim.
- Datorită diferențelor mari de temperatură dintre zi și noapte din primăvară sau de la o zi la alta, procesele fiziologice ale plantelor sunt diminuate iar acțiunea erbicidului în plante este blocată și se reduce considerabil efectul acestuia.
Erbicidul BATTLE® DELTA este soluția optimă de la FMC pentru combaterea buruienilor cu frunză lată și a unor buruieni graminee anuale, atât în preemergență, cât și în postemergență timpurie!
Aflați mai multe detalii despre modul de utilizare și spectrul de buruieni controlate de erbicidul BATTLE® DELTA, de la reprezentantul FMC din zona: https://fmcagro.ro/echipa