Importanța modelării terenului în legumicultură

Lucrarea se realizează după arătura de bază şi mărunţirea solului cu discul, combinatorul sau freza, pentru culturile care se înfiinţează primăvara devreme sau în ferestrele iernii (ex: ceapa prin semănat direct, mazărea, morcovul sau legumele verdeţuri). Modelatul terenului se realizează din toamnă, pentru a permite intrarea în timp optim în teren. Pentru cul­turile care se înfi­inţează primă­vara, modelatul se realizează după ce terenul a fost mărunţit.

Prin modelare se asigură o mai bună nivelare a solului şi o pregătire mai riguroasă a patului germinativ. De asemenea, întreţinerea culturii se face mai uşor, fie manual, fie mecanizat. Atunci când se efectuează praşile mecanice, se merge cu uşurinţă pe rigole, fără a tăia plantele cu organele active ale prăşitoarei. Spaţiul de praşilă mecanică este mult mai mare, permiţând apropierea orga­nelor active de plantă. Praşilele manuale se realizează mult mai uşor, de pe spaţiul rigolei, fără a călca pe coronament.

În cazul irigării gravitaţionale, rigola serveşte ca mijloc de distribuţie a apei la plante. Pe terenul modelat se aplică mai uşor tratamentele fitosanitare, iar rădăcinile plantelor răsărite din seminţe sau răsadurile se duc în jos la o adâncime mai mare, astfel crescând rezistenţa la secetă.