În primele patru luni ale acestui an, exporturile de cereale au crescut cu 40% față de anul trecut!

Pandemia a dus la prăbușirea exporturilor României, dar la cereale criza aproape că nu s-a simțit. Comercianții care se ocupă de export în țările arabe, au avut de câștigat în ultimele luni. Au livrat într-o singură lună, în plină pandemie, cât pentru două sau trei luni obișnuite, în state precum Egipt, Liban şi Arabia Saudită. Totodată, România și-a crescut exporturile și la animale, în special oi, dar și la băuturi.

„Cerealele, materiile prime au fost o miză importantă pentru țările care nu-și asigurau securitatea alimentară și atunci a fost un volum mare de export. În martie au fost exportate peste 750 de mii de tone de grâu, ceea ce a însemnat un record pentru o singură lună. Statistica arată că, în primele patru luni ale acestui an, exporturile de cereale au crescut cu 40% față de aceeași perioadă din 2019. Acest lucru a făcut ca exporturile de alimente și animale vii să crească, în total, cu 21%. Tot din țările arabe a venit și o cerere crescută pentru ovine. Problema este că nu exportăm valoare adăugată, ci materie primă, care se întoarce, culmea, procesată – importăm biscuiți, aluat congelat”, a ţinut să sublinieze  Emil Dumitru, Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii.

În prezent, România importă mult mai mult decât vinde. Numai în primele patru luni din an, au fost exportate mărfuri în valoare de 20 de miliarde de euro, iar importate de 26 de miliarde de euro.