La Pepiniera Voinești au fost omologate soiuri noi de nuci!

La Pepiniera Voinești au fost omologate soiuri noi de nuci foarte specifice – Carpatica® și Ovata® și Rubin – o varietate nouă cu miezul roșu.

Carpatica® reprezintă rezultatul unei munci de mulți ani de căutare și dezvoltare a unui soi care să culmineze în fascianția oamenilor pentru nucile uriașe or Carpatica® , așa cum o evocă și denumirea sa, este ceva gigantic… Nucile acestui impresionant soi ating până la 90 mm lungime și o greutate de până la 50 g. Astfel de forme de nuci sunt foarte rar întâlnite în natură, iar exemplare cu astfel de parametri practic nu au fost identificate și popularizate până în prezent.

Carpatica® poate fi cultivat cu succes în livadă fiind, sub aspect agronomic, un soi cu parametri culturali foarte interesanți. Cu toate acestea, acest soi este unul de nișă, suprafețele cultivate trebuind să rămână foarte restrânse pentru a putea menține înalt prețul său de comercializare (+60% față de prețul nucilor obișnuite). O altă destinație foarte populară a acestui soi este plantarea ca și arbore decorativ, fructele sale făcând deliciul curioșilor și atrăgând în mod firesc toată atenția.

Ovata® este al doilea soi de nuc înregistrat de Pepiniera Voinești, un genotip impresionant pentru specia nucului. 

Ovata® este o nucă cu o greutate medie de 24 g și un conținut de miez de cca 48%. Forma sa nobilă, coaja sa subțire și miezul său de savoare unică cu un gust neobișnuit de fin și dulce, toate sunt calități distinctive ale acestui soi marcant de nuc.

Datorită calităților sale organoleptice particulare, Ovata® poate să devină unul dintre cele mai plantate soiuri de nuc nu doar în plantațiile comerciale, dar și în gospodăria casnică, acolo unde spațiul permite dezvoltarea sa suficient de viguroasă. În același timp, acest soi poate fi unul de predilecție pentru producerea nucilor care urmează a fi comercializate în coajă în rețelele de distribuție atât în țară, cât și la export.

Rubin este cea mai nouă și exclusivă varietate de nuc identificată de către specialiștii Pepinierei Voinești. 

Rubin produce nuci cu un miez de culoare naturală roșu-purpurie (tegumentul care învelește miezul are această culoare). Miezul are o textură ușoară și crocantă și un gust agreabil dulce.

La ora publicării acestui text, încă nu dispunem de informații complete despre această varietate, dar în procesul de cercetare vom acumula cunoștințele necesare pentru a reveni cu o descriere mult mai amplă care va satisface curiozitatea persoanelor interesate. Cu toate acestea, știm deja că fructifcarea sa este de tip terminal dar suficient de productivă, că posedă o rezistență excelentă la bacterioză, antracnoză (o absență totală a urmelor de afecțiuni pe toate organele studiate) și la îngheț.

Are o dezvoltare destul de viguroasă și, în aparență, este foarte rezistent și la secetă. Aceste constatări ne fac să credem că Rubin s-ar adapta foarte bine atât în zone cu condiții aride, cât și în zone cu geruri puternice în timpul iernii. Densitatea de plantare care pare optimă pentru acest soi ar fi  de 83 – 125 pomi/ha (12 x 10m, 10 x 10m, 10 x 8m, funcție de fertilitatea naturală a solului, expoziție, intenția nucicultorului).

În natură, astfel de exemplare se întâlnesc extrem de rar și, pentru noi, selecția acestei varietăți înseamnă un pas foarte important în extinderea gamei sortimentale a varietăților cu trăsături unice și cu adevărat speciale.