LANGIS – o bună protecție a plantelor de grâu și orz la început de drum împotriva viermilor sârmă

Chiar daca, deocamdata, prognozele nu sunt imbucuratoare in ceea ce priveste precipitatiile pentru o mare parte din tara, speram ca lucrurile se vor schimba din a doua parte a lunii septembrie, facand posibila insamantarea culturilor de cereale paioase, chiar daca semanatul acestor culturi se va realiza mai spre sfarsitul epocii optime de semanat.

In ultima perioada ne confruntam cu un atac din ce in ce mai puternic al viermilor sarma, chiar in zone in care daunatorul nu era prezent. Cauzele care au dus la propagarea daunatorului sunt multiple, incepand cu rotatia culturilor, conditiile climatice si, nu in ultimul rand, eficacitatea produselor utilizate in tratamentul semintei.

Viermii sarma (Agriotes spp.) fie ataca boabele in curs de germinare, rozand embrionul (caz in care avem goluri in cultura), fie ataca plantele dupa ce au rasarit, pe care le rod in zona coletului. Cultura atacata poate prezinta goluri mari, in cazul in care atacul s-a produs la samanta. Daca atacul a survenit mai tarziu, plantele au frunzele ingalbenite, apoi se usuca incepand de la varf.

Totusi, nu este de dorit sa ajungem in faza in care avem atac. Asta inseamna plante lipsa, ceea ce se traduce prin posibile pierderi de recolta, chiar daca graul are o capacitate buna de infratire.

Cu ce insecticid putem trata samanta?

Insecticidul LANGIS este destinat tratamentului semintelor de grau, orz, dar si porumb si floarea soarelui, pentru combaterea viermilor sarma, omologat la cereale paioase in doza de 2,5 l/t samanta. LANGIS actioneaza prin ingestie si contact, dar are si un efect repelent asupra viermilor sarma si a altor daunatori din sol. Insecticidul LANGIS, sub forma de emulsie, combina proprietatile repelente ale cipermetrinului, cu o formula unica, ce ofera o „zona de protectie” in jurul semintelor tratate, distrugand sau indepartand daunatorii, fara a afecta germinatia semintelor.