Limitarea încălzirii globale la valoarea de 1,5 grade Celsius este încă posibilă, dar numai cu schimbări rapide şi majore

Raportul lansat de Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) avertizează asupra consecințelor schimbărilor climatice fără precedent, menționând vremea excesivă, creșterea nivelului mării și diminuarea gheții în Arctica.

În condiţiile limitării la 1,5 grade, experții declară că nivelul mărilor ar crește cu 10 centimetri mai puțin. De asemenea, s-ar reduce drastic probabilitatea unui ocean arctic fără gheață în timpul verii, iar recifurile de corali s-ar diminua cu 70-90%, spre deosebire de dispariția aproape totală, dacă temperaturile vor crește cu 2 grade.

Raportul menționează că sunt necesare schimbări strategice drastice în domeniul terenurilor, al energiei, al industriei, al clădirilor, al transporturilor și al orașelor. Potrivit documentului, emisiile de dioxid de carbon trebuie să scadă cu aproximativ 45% față de nivelurile din 2010, până în 2030.

Nivelul de CO2 ar trebui să fie zero până în 2050, se mai spune în raport, ceea ce înseamnă că eventualele emisii de gaze cu efect de seră vor trebui să fie eliminate din atmosferă, folosind o tehnologie cunoscută sub numele de captarea carbonului, care este încă incipientă.

Majoritatea cercetătorilor cred că, dacă nu se face nimic pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, atunci Pământul va continua pe calea încălzirii globale, care ar putea ajunge până la 3 sau 4 grade Celsius peste nivelul preindustrial.