Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR) este un activ și constant partener de dialog civil al autorităților de la București și Bruxelles, militând, în numele membrilor săi, pentru soluții și măsuri de politici publice corecte și proporționale.
Revenim, pe această cale, la una dintre temele pe care organizația noastră le-a adus în mod repetat în atenția publicului și a autorităților și care, în perioada climatică pe care o traversăm (cu temperaturi care au depășit constant 40o C, după o lipsă totală a precipitațiilor de peste 60 de zile în multe regiuni) devine critică pentru fermieri și pentru întreaga populație, ducând la pierderi semnificative si ireversibile de recoltă.
Ne referim la reabilitarea sistemelor de irigaţii, cum este cazul staţiilor de repompare, și menționăm solicitările noastre legate de investiţii în infrastructura specifică, mai ales în acele judeţe unde, nici în 2024, în condiţiile în care vorbim de secetă pedologică extremă de 5 ani încoace, fermierii nu au posibilitatea de a uda, deși au canale în proximitatea fermei lor, fiindcă acestea nu sunt funcționale.
Cu titlu de exemplu, semnalăm situația de la stația de pompare Spiru Haret, aparținand ANIF Braila (furnizorul de apă pentru toata Terasa Ialomita-Calmațui), unde sunt probleme cu cresterea capacitații de pompare, ceea ce duce la scăderea nivelelor în rețeaua de canale, implicit la sistarea parțială a irigarii pe suprafețe extinse în județele Ialomița și Brăila.
Probleme în aprovizionarea cu apă au fost semnalate și de membri ai Forumului APPR din alte județe, cu precădere în zonele cu deficit hidric acut, precum Vrancea, Buzău, Prahova. Acest lucru creează tensiuni majore, care pot degenera incontrolabil, precum în Lcazul (reflectat în presă într-un mod unilateral și voit nefavorabil) unui membru al organizației noastre, îndeobște cunoscut și respectat pentru activitatea sa profesională, fermierul Mihai Afiliu.
Menționăm din nou solicitările noastre (pentru care am depus multiple adrese la diverse autorități) pentru completarea și amendarea legislației care să rezolve problema obiectivelor de irigații nefinalizate și/sau nerecepționate care nu sunt în patrimoniul ANIF și pentru care nu se pot încheia protocoale de preluare-predare cu OUAI-urile din zona respectivă, deși ar putea fi reabilitate de acestea. Problema s-ar rezolva relativ rapid, prin adoptarea unui act normativ.
Deficiențele majore în aprovizionarea cu apă chiar în zone amenajate pentru irigat impun, considerăm noi, o acțiune energică și imediată din partea autorităților, la care facem un apel disperat!