„Lophantus Aromat de Buzău” preferată de albine pentru aromele deosebite!

Cercetătorii de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău şi-au completat galeria de aclimatizări după 10 ani de muncă, cu o plantă unică în Europa: “Lophantus Aromat de Buzău” . Planta rezistă la temperaturi extreme în timpul verii şi înfloreşte timp de opt luni pe an, până la venirea îngheţului de la sfârşitul lunii decembrie. Rădăcinile sale rezistă foarte bine în sol peste iarnă, iar dintr-o singură tulpină se poate cultiva chiar şi un hectar de teren.

 Este cotată de specialiştii americani printre primele patru plante din lume care dau producţii mari de miere de albine, fiind preferată de albine pentru aromele deosebite. În plus, aceleaşi miresme asigură şi protecţia împotriva rozătoarelor, pentru că alungă iepurii sau şoarecii de câmp de lângă culturi. În condiţiile în care în ultimii ani apicultorii au avut de suferit din cauza secetei sau a schimbărilor climatice, acest lucru poate fi un ajutor extraordinar. Planta care ar putea creşte producţia de miere are şi alte utilizări medicinale: efect antistres şi antidepresiv.

“Lophantus Aromat de Buzău,  aflată acum în faza de brevetare la OSIM, poate fi consumată sub formă de ceai sau în salate, fiind excelentă pentru sănătate. Este o plantă medicinală foarte valoroasă, cu un puternic efect antidepresiv, antistres şi de creştere a imunităţii. Rămâne însă importantă mai ales pentru albine, deoarece, fiind înflorită atât de multe luni, chiar şi la temperaturi extreme, cum au fost în ultimii ani, le permite apicultorilor să ţină stupii în acelaşi loc o lungă perioadă de timp”, a  precizat cercetătorul Costel Vânătoru.