Lucrătorii în agricultură din România solicitaţi şi în Anglia, la cules de fructe şi legume

Fermierii britanici sunt îngrijoraţi că vor rămâne cu recoltele neculese. Astfel, culturile vor fi lăsate să putrezească pe câmp din cauza lipsei de lucrători sezonieri din Europa de Est.

Restricţiile de călătorie cauzate de pandemia de coronavirus au făcut ca majoritatea celor interesaţi să muncească în Albion să rămână acasă.

Acţiunea de recrutare lansată de fermierii englezi care solicită lucrătorilor locali să se angajeze pentru recoltare, pentru a preveni pierderea a milioane de tone de fructe şi legume, a demarat.

Oficialii National Farmers’ Union au precizat că este nevoie de până la 70.000 de muncitori sezonieri pentru recoltarea de fructe şi de legume, în 2020.

G’s Fresh, unul dintre cei mai mari producători de alimente proaspete din Marea Britanie, cu sediul în Cambridgeshire, a confirmat că s-a ocupat de două din cele şase zboruri care transportă muncitorii din România. Deja primul transport de 150 de lucrători români au ajuns în fermele din estul Angliei pentru recoltarea salatei. Firma a confirmat că transportul s-a desfăşurat  în condiții de siguranță, iar grupul de români a fost consultat la sosirea în Marea Britanie. Conform autorităţilor, cei vor avea febră vor fi plasaţi în carantină.

Alţi 3.000 de lucrători sezonieri vor fi solicitaţi de fermierii englezi în luna mai, la începutul recoltării cepei de primăvară, urmată de mazăre şi fasole în luna iunie.