“Mă bucur enorm să văd tot mai multe femei în funcții cheie, în companii din agribusiness!”

Interviu cu Alina Nicoleta Mihai, Director Executiv AISR

Cum s-a derulat evoluția dumneavoastră profesională în agribusiness?

Este o întrebare care îmi trezește multe amintiri frumoase și cred că nicio­dată nu am stat să fac această retrospectivă cu adevărat. Am început să lucrez în zona de agri acum 13 ani, după o perioadă relativ scurtă în care am activat în alt domeniu. Agricultura nu îmi era necunoscută, eu venind dintr-un județ preponderend agricol, iar părinții mei lucrând într-o stațiune de cercetări agricole. Practic, acum 13 ani, mi s-a deschis o ușă importantă care a dus spre lumea agribusiness-ului, fapt pentru care voi fi recunoscătoare mereu. Iar în urma acestui fapt, am avut o șansă pe care nu o au mulți: de a învăța despre politicile agricole, naționale și europene de la profesioniști desăvârșiți, din țară și de la Bruxelles, informații care mi-au hrănit setea de cunoaștere și mi-au alimentat dorința de a evolua profesional.

Am avut apoi șansa de a lucra în zona administrativă, o provocare ce mi-a oferit o altă perspectivă, legată de ceea ce înseamnă agricultura de cealaltă parte a baricadei, de pe scaune care sunt de unii blamate, de alții râvnite.

În 2022 am venit în AISR ca director executiv și mă bucur să văd o asociație care crește în continuare frumos, care dezvoltă noi proiecte, care este tot mai vizibilă și mai importantă în agribusiness. Este drept că acest lucru se întâmplă sub coordonarea mea, dar nu s-ar putea fără sprijinul membrilor AISR, fără specialiștii companiilor cu care lucrez, cărora le mulțumesc pe această cale pentru încrederea acordată.

Trăgând linie, parcursul meu până acum a fost unul provocator, însă pe mine tocmai aceste provocări mă fac să-mi doresc mai mult.

Care sunt elementele motivaționale în cariera dumneavoastră și care este filosofia de business după care vă ghidați?

Cred că nimic nu mă motivează mai mult decât propriile rezultate și feedback-ul venit din partea celor alături de care lucrez. Și aici mă refer la toți cola­boratorii mei, din toate ramurile agriculturii. Fie că este vorba de industria semințelor, industria PPP-urilor, industria mașinilor agricole sau producție agricolă, suntem interdependenți și interconectați, iar agricultura este ca o mare fa­milie.

Cât de solicitantă și provocatoare este activitatea în agribusiness?

Este ca un pariu cu noi înșine în permanență. Te face să vrei să fii mereu la curent cu ultimele noutăți, să te autodepășești, să ții pasul cu noile tehnologii, să știi ce se întâmplă la colegii europeni și nu numai. Iar dinamismul acesta în­seamnă să fii într-o permanentă informare și, de ce nu, într-o continuă formare profesională. Probabil că gradul de solicitare depinde de cât de mult îți place ceea ce faci. Însă provocarea este zilnică, pe de o parte pe fondul politicilor mereu în schimbare, pe de altă parte din cauza condițiilor climatice sau a impredictibilității piețelor.

Ce sfaturi le oferiţi tinerelor aspirante la o carieră de succes?

Să nu renunțe la visul lor. Drumul spre succes este presărat cu eșecuri uneori, dar dacă îți dorești ceva cu adevărat nu există nu se poate. Nu este însă vorba numai despre dorință, ci este vorba și despre muncă, despre sacrificiu și implicare.

Vă rugăm să trans­miteţi un mesaj femeilor din agricultură.

În primul rând, aș preciza că mă bucur enorm să văd tot mai multe femei în funcții cheie, în companii din agribusiness, dar și tot mai multe femei fermier. Asta înseamnă o recunoștere a valorilor într-un mediu în care, istoric vorbind, regăseam cu precădere bărbați.

Le urez tuturor femeilor din agricultură, și nu numai, să aibă rezultate remarcabile și să fie tot mai apreciate! Să profite de șansele pe care le au, să se bucure de familiile lor și de viață!