Măceșele, o investiție ce poate genera venituri stabile!

Fructele de măceșe au devenit tot mai căutate în Europa, fiind foarte utilizate în prepararea medicamentelor, ceaiurilor, dulcețurilor, precum și a sucurilor naturale.

Fructele de măceșe sunt foarte bogate în vitamina C, conținând peste 2000 mg din această substanță la 100 de grame de fruct dar totodată  are conținut ridicat și din vitaminele B2, K, PP și A.

Măceșele sunt cunoscute drept medicamente încă din antichitate, iar aceste proprietăţi terapeutice fac din cultivarea plantaţiilor de măceşe o adevărată afacere profitabilă, iar cultura de măceșe se poate valorifica un timp foarte îndelungat (18-20 ani).

Măceșul este un arbust care nu necesită condiții speciale, însă pentru că nu suportă umbra, trebuie plantat în răsărituri de păduri de foioase sau pe marginea acestora.

Din sortimentul fără spini sunt cunoscute, pe plan mondial, varietățile Piros 1, Piros 2 și soiul românesc Can, caracterizat prin tufe viguroase, înalte de 3 m, soiuri care de altfel sunt mai sensibile la secetă și la ger. Dintre soiurile cu spini sunt cunoscute Wagenigen 2, Wagenigen 5 și Wagenigen 7, cu tufe mijlocii, cu ramuri acoperite de ghimpi deși și curbați și  fructe roșii-cărămizii.