Mana cartofului poate produce pagube însemnate în culturi

Mana cartofului este o boală care poate produce pagube însemnate în culturile de cartofi și se poate transmite și în depozite, punând în pericol recolta.

Mana cartofului este una dintre cele mai grave boli ale cartofului. Originară din America de Sud, aceasta a produs de-a lungul timpului epidemii grave (de exemplu, în 1843 a fost înregistrată o epidemie foarte amplă în Statele Unite, iar doi ani mai târziu au apărut epidemii și în Canada, Belgia, Olanda, Franța și Anglia). În ultimii ani ne-am confruntat cu o presiune ridicată de infecție, patogenul atacând toate organele plantei: frunză, tulpină, inflorescență, tubercul. Mana cartofului este produsă de ciuperca Phytophthora infestans.

Pe continentul nostru a apărut în prima jumătate a secolului XIX, primele însemnări care atestă oficial existența bolii fiind făcute în Germania, în jurul anului 1830.

Ciuperca Phytophthora infestans face parte din clasa Oomycetes, ordinul Peronosporales, familia Phytophthoraceae, o specie oligofagă care poate ataca nu numai cartofii, ci și tomatele, vinetele, dar și multe tipuri de solanacee. Miceliul acestei ciuperci e neseptat și cu cât tuberculii sunt mai aproape de suprafața solului, cu atât sunt mai expuși infecției. De la un an la altul, această infecție se transmite prin miceliul din acești turberculi, care au fost deja infectați și mai rar prin miceliul prezent în resturile vegetale.

Mana cartofului apare din mai multe cauze: atunci când vremea e foarte ploioasă, când cultivatorii nu se ocupă corespunzător de rotația culturilor, când tuberculii care sunt folosiți ca sămânță nu au fost atent selecționați și sunt infectați, dar și atunci când cultura de cartofi nu e tratată cu fungicide eficiente, cu moduri complexe de acțiune.

Pagubele produse de această boală pot fi foarte mari, în funcție de momentul producerii atacului, de condițiile de mediu și de sensibilitatea diverselor soiuri de cartofi. În acest fel, tuberculii care au fost infectați sunt predispuși la putrezire și când sunt depozitați pot fi distruși cu ușurință de alte microorganisme.

În țara noastră, mana cartofului este cea mai răspândită boala a acestei culturi și produce cele mai mari pagube în regiunile de deal și munte, mai ales în anii în care verile sunt foarte ploioase și răcoroase. Dacă sunt luate măsuri la timp în prevenirea bolii, pagubele pot fi nesemnificative, însă dacă boala e descoperită prea târziu și lăsată netratată, producția de cartofi poate fi compromisă în totalitate.

Sursa: www.agro.basf.ro