MAS Seeds propune alegerea hibrizilor de porumb în funcţie de tipul de însilozare pentru diferite raţii alimentare ale animalelor

Valoarea furajeră se află­ în centrul selecţiei hibrizilor. Energia silozului de porumb provine din digestibilitatea amidonului, din fibrele tulpinilor şi din frunze. MAS Seeds a clasificat în două categorii silozul de porumb: cu energie echilibrată şi cu energie rapidă. Astfel, în funcţie de tipul de energie dorită, crescătorii de animale pot alege hibridul cel mai adaptat pentru raţia furajeră.

Hibrizii cu energie echilibrată sunt recomandaţi în fermele de vaci de lapte în care raţia furajeră este compusă din mai mult de 70% porumb. Sursa de energie determină un echilibru optim între digestibilitatea ridicată a pereţilor celulari, conţinutul mediu în amidon şi digestibilitatea întregii plante. Acest echilibru între diferite tipuri de energie favorizează functionarea rumenului şi limitează riscul de acidoză. Acest siloz poate fi îmbogăţit cu produse mai concentrate în energie (boabe, cereale sau concentrate).

Hibrizii cu energie rapidă furnizează o sursă de energie disponibilă imediat. Aceştia sunt recomandaţi pentru fermele de vaci în care raţia furajeră este compusă din porumb între 40 – 70% sau în cazul în care este necesară acoperirea nevoilor în perioade cu deficit energetic sau îmbunătăţirea procentului de proteine din lapte. Raţia furajeră pentru vacile de lapte trebuie să includă un mix adecvat de specii (lucernă şi amestecuri furajere) pentru a avea o structură optimă a raţiei. Adăugarea altor surse de amidon trebuie monitorizată, existând riscul de acidoză. Pentru bovinele de carne sau la îngrăşat acesşi hibrizi permit creşterea energiei disponibile imediat din furaj.

“Amidonul este carburantul producţiei de lapte. În contextul evoluţiei raţiei, amidonul din porumbul furajer este factorul numărul unu în performanţa producţiei de lapte, în special în raţiile bogate în fibre. Din acest considerent, cercetarea MAS Seeds a ameliorat genetica porumbului ce creşte digestibilitatea amidonului în rumenul vacilor şi transformarea rapidă în siloz. Matricea proteică – prolamina – acţionează precum un lipici în jurul particulelor de amidon, blocând eliberarea acestora în rumen.

Hibrizii cu amidon rapid degradabil au un conţinut mai redus cu 20 – 40%în prolamină. Astfel, calitatea hibrizilor cu amidon rapid degradabil asigură: o transformare mai bună a amidonului încă din primele luni de însilozare (3-4 luni), mai mult amidon disponibil în toamnă în rumen pentru producţia de lapte, dar şi creşterea producţiei de lapte datorită unui amidon mult mai digestibil şi disponibil. Trebuie ştiut că sticlozitatea ridicată reduce digestibilitatea amidonului, ceea înseamnă că în primele 3-4 luni de însilozare, hibrizii mai puţin sticloşi au un nivel de amidon degradabil mai mare iar după 4 luni în siloz, transformarea amidonului este aceeaşi pentru toţi hibrizii circa(85-90%)”, a explicat Patrick Lafon, directorul general al companiei MAS Seeds România, reporterului Cotidianul Agricol.