Miere de salcâm și polifloră au primit calitatea facultativă de produs montan!

Agenția Națională a Zonei Montane anunță, conform deciziei nr. 386/22.10.2020, obținerea dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan” de către domnul Toma Chița-Deaconu din localitatea Bărbătești, județul Vâlcea. Produsele sale, respectiv miere de salcâm și miere polifloră sunt înregistrate în Registrul Național al Produselor Montane, la pozițiile 1306 și 1307. De profesie inginer mecanic, domnul Toma Chița-Deaconu a prins drag de albine și de albinărit de copil, bunicul domniei sale având familii de albine pentru necesitățile familiei.

Început ca un hobby, albinăritul a devenit o adevărată pasiune din anii 1990. Cu eforturi financiare și multă muncă, dar și pasiune, stupina domnului Toma Chița-Deaconu a ajuns să numere astăzi peste 100 de familii de albine. O stupină modernă, cu autorulotă și dotări specifice, cu care domnul Toma se deplasează în pastoral.

„Rezultatele muncii noastre au fost pe măsura așteptărilor. Chiar dacă în unii ani au mai fost și probleme, această „boală incurabilă”, albinăritul, te face să nu renunți, să trăiești cu speranța că va fi bine și să nu precupețești niciun efort și nici timp pentru a îngriji aceste minunate gâze numite albine” spune domnul Toma Chița-Deaconu.

Adeptul mierii de calitate, domnul Chița-Deaconu consideră că certificarea „produs montan” este binevenită, atât pentru producător, cât și pentru consumator, oferind o garanție în plus a mierii obținute la munte.

Consumatorii pot obține informații suplimentare accesând site-ul www.produsmontan.ro.