„Munții contează pentru tineri”

”Ziua internațională a muntelui” 11 decembrie, se celebrează începând cu anul 2003, când Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat această zi în ideea de a construi alianțe/parteneriate care să aducă schimbări pozitive pentru populațiile și mediile montane, conștientizând importanța munților pentru viață.

”Ziua internațională a muntelui” din acest an a adus cu ea un eveniment important dedicat zonei montane: Conferința cu tema „Zona Montană – Principalul furnizor de produse de calitate” – care s-a desfășurat în data de 10 decembrie 2019, la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Montanologie – ICDM Cristian – judetul Sibiu. Conferința a fost organizată de Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Montanologie Cristian – Sibiu, Agenția Națională a Zonei Montane, Academia de Științe Agricole si Silvice și Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

În deschiderea conferinței au luat cuvântul Valeriu TABĂRĂ, Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Șișești și Dănuț GÎȚAN – director al Agenției Naționale a Zonei Montane. Conferința, moderată de către doamna Dr. Ing. CS I Mariana RUSU, director al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie Cristian, a cuprins o sesiune de lucrări științifice dedicată temei acestei zile.

Agenția a participat la sesiunea de lucrări, cu tema ”Țara Dornelor, areal cu potențial incontestabil în furnizarea de produse montane”, prezentată de către Niculina ONESIFEREANU, consilier în cadrul agenției.

Cu acest prilej, a fost organizată o expoziție cu degustare de produse montane la care au participat producători din zona montană a Sibiului. Dintre aceștia, IANCU IOAN (atestat de producător) cu produsul Brânză vacă- Telemea proaspătă și sărată și S.C. PRODFRUCT S.R.L., cu produsele: Mere soiul Golden, Mere soiul Pinova, Mere soiul Florina, Prune soiul Stanley, Prune soiul Anna Spath și Suc natural de mere, au primit într-un cadru oficial deciziile 101 și 102 prin care au obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative pentru produsele respective.