Mușchiul acvatic care face minuni

A fost descoperit un mușchi capabil să îndepărteze arsenicul din apa contaminată. Și se întâmplă repede – în doar o oră, nivelul arsenicului este atât de scăzut încât apa nu mai este dăunătoare oamenilor.

Mușchiul produc cartofului daune semnificative, cu impact asupra proceselor fiziologice Warnstofia fluitans, care crește în nordul Suediei, are capacitatea de absorbție a arsenicului din apă. Descoperirea permite o modalitate ecologică de a purifica apa de arsenic. Un scenariu posibil include creașterea mușchiului în cursurile de apă și în alte cursuri de apă cu niveluri ridicate de arsenic. Apa din zonele miniere este adesea contaminată în partea de nord a Suediei.

„Sperăm că sistemul de plante umede pe care îl dezvoltăm va rezolva problema arsenicului în zonele miniere din nordul Suediei”, spune Maria Greger, profesor asociat la Departamentul de Ecologie, Mediu și Știinte ale Plantelor de la Universitatea din Stockholm și lider al cercetării de grup.

Capacitate ridicată pentru absorbția rapidă a arsenicului

„Experimentele noastre arată că mușchiul are o capacitate foarte mare de a îndepărta arsenicul, nu mai mult de o oră pentru a îndepărta 80% din arsenicul dintr-un recipient de apă, până atunci apa atinge un nivel atât de scăzut de arsenic că nu mai dăunează oamenilor”, spune asistentul de cercetare Arifin Sandhi, care a condus experimentele.

În 2004, utilizarea compușilor de arsenic în produsele din lemn a fost interzisă, dar arsenicul ajunge încă în sol și la sistemele de apă din cauza mineritului. Acest lucru se întâmplă deoarece pământul și roca de bază din anumite părți ale Suediei conțin în mod natural arsenic. Ca rezultat, apa potabilă și apa folosită pentru irigarea culturilor conțin, de asemenea, niveluri ridicate de arsenic. Plantele absoarb arsenicul din sol și în cele din urmă ajunge în alimentele pe care le consumăm. În Suedia, acest lucru se aplică la grâu, legume rădăcinoase, verzi cu frunze etc. În alte țări, de exemplu, există niveluri ridicate în orez.

„Cât de mult arsenic consumăm în cele din urmă depinde de cantitatea de alimente pe care o consumăm, precum și de modul și locul unde au fost cultivate. Scopul nostru este ca sistemul de plante umede pe care îl dezvoltăm să filtreze arsenicul înainte ca apa să fie utilizată, astfel încât arsenicul să nu ajungă în mâncarea noastră”, spune Maria Greger.