“Ne dorim să fim aproape de fermieri și să răspundem tuturor nevoilor lor!”

Interviu cu Iulian Ciobanu, directorul general al companiei Syngenta 

Pentru început, domnule director, doresc să vorbim despre provocarile acestui an. În opinia dumneavoastră, care au fost provocările din agricultură în 2022, sigur, din perspectiva agriculturii din Romania și, de ce nu, din perspectiva Syngenta?

Încă de la început trebuie să precizez că ultimii ani au fost destul de dificili pentru noi toți, raportându-ne pe de o parte la consecințele pandemiei, iar pe de alta, la condițiile pedoclimatice. Trebuie sa admitem că în ultimii aproape trei ani, viața noastră, a tuturor, s-a schimbat în totalitate. Mă refer la modul de interacțiune interumană, modul de relaționare cu distribuitori și fermieri, cu autoritățile statului, inclusiv cu colegii. Practic, 2022 a fost anul în care am încercat să revenim la normal sau la un nou normal, având în vedere că și viața socială a fost cumva afectată. Cred că fiecare dintre noi, în viața privată, dar și în viața profesională, a încercat să se reașeze sau să readucă în prim plan obiceiurile de acum câțiva ani și modul propriu de a trăi.

În opinia mea, cea mai mare provocare a fost să găsim un echilibru între ceea ce eram obișnuiți să facem în urmă cu mulți ani și ceea ce s-a întâmplat în ultimii aproape trei ani. Totuși, cred că accelerarea aceasta în adoptarea tehnologiei și a digitalizării, la toate nivelurile, în acești ultimi ani de provocări, a fost un lucru bun pentru noi toți.

Echipa Syngenta a căutat în acestă ultimă perioadă un echilibru între modul în care am făcut business în trecut și ceea ce am experimentat în ultimii ani.  Este greu să spunem că actualul mod de lucru, cel hibrid, ceea ce facem în acest moment, va rămâne așa și în anii viitori. După doi ani și jumătate de pauză, am reluat întâlnirle interne, dar și interacțiunile și evenimentele cu fermierii și distribuitorii din teritoriu. Ne întrebăm pentru cât timp va dura această bucurie, ținând cont de cât de importante sunt astfel de întâlniri! Faptul că am reușit să gestionăm într-un mod diferit businessul, atât noi cât și domnii fermieri și distribuitori, ne va ajuta să ne adaptăm și provocărilor din anii următori.

Nu este un secret că pandemia a afectat modul de aprovizionare și de luare a deciziilor la nivel de fermă, de distribuție, de producător, și chiar la nivel de autorități. Aceasta este realitatea și important este că am reușit să interacționăm prin mijloace digitale și să luăm decizii pertinente pentru ca business-ul să aibă continuitate, și mai ales, în condițiile în care nu am putut să ne întâlnim fizic.

O altă provocare majoră este legată de adaptabilitatea noastră la permanentele schimbări în reglementările legislative europene. Așa cum știți, o serie de substanțe active au ieșit și vor ieși din piață. Întrebările legitime sunt: cu ce înlocuim și ce aducem în schimb? Vom avea posibilitatea să le înlocuim? Care este recomandarea la nivel de fermă, cum pregatim și cum specializăm colegii din echipele de promovare și vânzare, pentru a fi capabili să răspundă corespunzător nevoilor fermierilor?

O altă provocare este generată de schimările survenite în Politica Agricolă Comună, dar și de noile eco-scheme. Sunt situații la care trebuie să ne adaptăm, să le înțelegem și să le implementăm mai departe în practica noastră. Nu pot să nu vorbesc despre provocările climatice, atipice în ultimii ani, 2022 fiind un an dramatic pentru anumite regiuni din România. Dacă începutul de an a fost optimist, în luna mai s-a instalat seceta, care a generat pierderi semnificative, începând cu producția de rapiță, grâu, și continuând la culturile de floarea soarelui și porumb, unde în anumite zone recolta a fost 100% compromisă.

O altă provocare pe care trebuie să-o amintesc este legată de conflictul din Ucraina, cu mare impact emoțional asupra tuturor. Trecând de la o problemă de sănătate globală, pandemia COVID19, pe care am ajuns să o gestionăm, este greu de crezut că în acest secol, aproape de granița cu România, putem vorbi despre un conflict armat. Am asistat la un exemplu de profesionalism, solidaritate și rezilienta al colegilor noștri din Ucraina, care deși au avut posibilitatea de a „pleca”, au rămas în țara lor pentru a sprijini în continuare fermierii și agricultura.

Pentru compania Syngenta, anul 2022, în ciuda tuturor provocărilor, a fost unul bun, în care am reușit să ne adaptăm și să înregistrăm rezultate foarte bune, chiar de excepție. Consider că acest context European, și global în același timp, a contribuit la conștientizarea faptului că agricultura este și va rămâne un sector strategic, care va juca un rol important în economie globală. Noi, cei din echipa Syngenta, suntem susținătorii acestui domeniu, iar alături de fermieri și distribuitori, colaborăm cu autoritățile locale și cu reprezentanții ministerului de resort pentru a contribui împreună la dezvoltarea unei agriculturi moderne și sustenabile în România.

Cum vedeți anul agricol 2022-2023?

Provocările întotdeauna ne surprind, însă ceea ce pot să vă spun este că noi suntem pregătiți să le facem față. Cu siguranță, în acest context economic și geopolitic, probabil că vom mai avea surprize. Vom învăța și ne vom adapta din mers. Ceea ce cred eu că va predomina în anul agricol 2022-2023 este sentimentul general de prudențialitate sau de precauție, din toate punctele de vedere. Am ca exemplu elocvent modul în care fermierii au început să ia deciziile legate de tehnologia culturilor. Tot ce s-a întâmplat până acum a avut impact important în agricultură. Criza economică, seceta, pandemia, și războiul au generat scumpirea îngrășămintelor, combustibililor, a inputurilor în general, dar și creșterea prețului producției agricole.

Având experiența a ceea ce s-a întâmplat până acum, pot spune că anul 2022-2023 va fi caracterizat de multă precauție. În zona de culturi, se observă o schimbare a structurii acestora, fermieri având tendința de a crește suprafețele destinate culturilor de toamnă. De asemenea, am sesizat faptul că destul de devreme, anul acesta, și-au făcut planul de tratamente, pe tehnologii, fiind extrem de atenți la prețuri. De aceea, și noi când ajungem în fermă, suntem atenți la recomandările facute, legate de produsele sau hibrizii ce urmează a fi semănați. Suntem foarte atenți la adaptabilitatea hibridul la condițiile de secetă, sau toleranță la diverse boli și dăunători, și la posibilitatea de tratament, tocmai pentru a alege varianta cea mai eficientă și adaptată fermei respective. 

Care sunt prioritățile Syngenta Romania pentru anul care vine?

Syngenta este o companie care are încredere deplină în știință, în procesul de inovație. Drept urmare, specialiștii Syngenta, îi sfătuiesc pe fermierii să aplice erbicidele încă din toamnă, pentru ca în iarnă cultura să intre curată, iar primăvra să aibă un start excelent. Ne bucură faptul că tot mai mulți fermieri încep să conștientizeze că aplicarea unei tehnologii corecte, la timpul optim, asigură obținerea unor culturi profitabile și de calitate.

De asemenea, digitalizarea este o prioritate pentru Syngenta, în dorința de ajuta fermierii să gestioneze mai rațional și mai precis resursele, oferind soluții la cele mai mari provocări pe care le întâmpină, respectiv clima și mediul. Astăzi, ferme mici, mijlocii și mari sunt toate angrenate într-un proces de creștere și dezvoltare tehnologică, prin aplicații digitale și instrumente de precizie. Utilizarea tehnologiilor digitale este din ce în ce mai importantă pentru fermieri, pentru că acestea îi sprijină să implementeze soluții sustenabile cu ajutorul cărora să combată provocările actuale și viitoare.

Pregătirea echipei Syngenta, care trebuie să fie la curent cu toate noutățile din domeniu, fermierii cărora ne dorim să le fim aproape, răspunzând tuturor nevoilor lor, sunt, de asemenea, printre principalele nostre priorități în 2023.

Care sunt preocupările pentru anul 2023? Simplu, să fim alături de fermieri, adaptându-ne și învățând noi înșine din ceea ce am făcut până în prezent și din ceea ce va urma, transmițând experiența noastră la nivel de fermă și îmbunătățind tehnologiile agricole. În noua eră, nu mai este vorba doar despre tehnologie, ci și despre business to business, astfel încât fermierii să fie pregătiți pentru ceea ce urmează să se întâmple. Ne dorim să fim în continuare aproape de fermieri și să punem experiența și cunoștințele noastre în slujba activităților lor.

Ce mesaj ați dori să le transmiteți tututor partenerilor, colaboratorilor Syngenta, dar și fermierilor din România?

Doresc să le mulțumesc tuturor partenerilor pentru ceea ce am realizat împreună în acest an, fermierilor în special pentru că ne asigură hrana, distribuitorilor pentru că s-au alăturat programelor noastre și că ne-au ajutat să ajungem în și mai multe ferme, autorităților pentru buna colaborare și mass-media pentru modul obiectiv în care a prezentat realitatea din agricultură, fiindu-ne aproape la toate evenimentele externe.

Și pentru că sărbătorile ne bat la ușă, permiteți-mi să le urez tuturor, sărbători liniștite cu pace și sănătate și un An Nou mult mai prosper!

Geo Beldiman