Noutăţile Corteva prezentate la Grupul de firme TCE 3 Brazi, la pentru cultura de floarea soarelui

În cadrul evenimentelor în câmp  organizate de compania Corteva în acest an, specialiştii au prezentat şi portofoliul de hibrizi de floarea soarelui dar şi noutăţile comerciale. La Grupul de firme TCE 3 Brazi, din localitatea Zăneşti, judeţul Neamţ, unde a avut loc o manifestare dedicată prezentării portofoliului comercial valoros, respectiv hibrizii de top Pioneer şi produsele eficiente de protecţia plantelor, Cosmin Ciobotaru a prezentat importanţa tehnologiei Express pentru cultura de floarea soarelui.

“La ora actuală, din cele 1.200.000 de hectare cultivate cu floarea soarelui, 50% sunt cu hibrizi aparţinând tehnologiei Express®. Avantajele acestei tehnologii sunt evidente. Acest lucru înseamnă zero stres pentru plante, rezistenţă totală la erbicidul Express®, control excelent al pălămidei din cultură, dar şi flexibilitate excelentă la aplicare. Tehnologia implică două elemente: erbicidul Express® şi hibridul tolerant cu gena ExpressSun®.

Noua generaţie de hibrizi de floarea soarelui are un scor de toleranţă semnificativ mai mare la erbicide şi de aceea tehnologia este mai sigură, fără riscul apariţiei nici unui semn de fitotoxicitate. Întrucât remanenţa în sol a erbicidului Express® este foarte scurtă, această tehnologie conferă fermierilor o flexibilitate mai mare decât Clearfield® în ceea ce priveşte rotaţia culturilor. În cazul unei perioade mai lungi de germinaţie a buruienilor, fermierii pot utiliza aplicarea secvenţială a erbicidului Express® pentru un control mai bun al infestărilor tardive cu buruieni. Sub aspectul eficacităţii, Express® oferă o soluţie mai bună împotriva Cirsium spp. şi Xantium spp., iar prin aplicarea secvenţială aceasta poate combate foarte bine şi Ambrosia”, a menţionat reprezentantul Corteva.

La cultura de floarea soarelui, hibrizii prezentaţi  au fost: P64LE25, P64LE99, P64LE136, noul P64LE137, noul P64HE133, noul P64LP140, P64LL125, P64LL129, P64LP130, P63LL06, P64LC108 și P64HE118. Dintre aceştia, P64LE25 şi P64LE99 sunt cei care promit producții excelente în ferma TCE 3 Brazi, de până la 4,5 t/ha. În forţă vin în portofoliu trei hibrizi de genetică nouă. Noul P64LE137 este considerat hibridul cu cea mai bună toleranţă la secetă şi arşiţă din România, dar şi cel mai tolerant la Lupoaie din Europa. Hibridul asigură o productivitate excepţională. Şi hibrizii P64HE133 şi P64LP140 sunt toleranţi la secetă și arșiţă, fiind foarte bine adaptaţi condițiilor din România, cu productivităţi excepționale.

“Începând cu anul viitor, hibrizii de floarea soarelui vor beneficia de tehnologia LumiGEN™. Astfel, prin aplicarea biostimulatorului LumiBio Kelta, se va stimula răsărirea, plantele vor avea rădăcini mai puternice, se va îmbunătăţi absorbţia nutrienţilor şi se va reduce stresul abiotic. De asemenea, pentru protecţia culturii, Corteva propune produsul Tanos® 50 WG, care este un fungicid complex, cu spectru larg în combaterea bolilor la floarea soarelui. În acest an, fungicidul Tanos® a fost foarte solicitat de fermieri, datorită condițiilor climatice nefavorabile, tocmai pentru că asigură un control performant al tuturor bolilor din cultura de floarea soarelui”, a adăugat Ana Maria Pascariu.