Nu neglijați viespea rapiței (Athalia rosae) – Vă poate lăsa fară cultură!

Perioada următoare se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal la nivelul întregii țări, acest lucru favorizând apariția unuia dintre cei mai importanți dăunători ai rapiței, și anume viespea rapiței (Athalia rosae). Dacă adultul nu prezintă niciun pericol pentru planta de cultură aflată în primele faze de vegetație, deoarece se hrănește cu nectarul florilor din flora spontană, larva acesteia este foarte păgubitoare, deoarece în 24 de ore poate consuma dublul greutății corpului și produce defolierea totală a culturii. Și în acest an, în solele în care umiditatea din sol a permis culturii să răsară, și-a făcut deja apariția viespea rapiței, în stadiul de adult.

Ce este de făcut în aceasta situație?

Să se monitorizeze atent culturile de rapița și, imediat ce se semnalează prezența dăunătorului (PED 1-2 larve/planta), să se intervină cu un insecticid. Recomandarea noastră este MOSPILAN 20 SP, în doză de 0,150 kg/ha + FASTER DELTA, în doză de 0,3 l/ha, în asocierea cu unul din adjuvanții VITAL 90 (250 ml în 250 l apă), HURRICANE (125 ml în 250 l apă) sau SILWET STAR (125 ml în 250 l apă).

De ce recomandăm 2 insecticide?

Pentru a avea o acțiune imediată, dată de FASTER DELTA, dar și una sistemică, dată de MOSPILAN 20 SP.

De ce recomandăm adjuvanții?

Adjuvanții sunt proiectați pentru imbuntatirea penetrării produselor de protecția plantelor în țesuturile vegetale și creșterea aderentei pe frunzele plantei, dar și pentru reducerea pierderilor de produs prin scurgere și deplasare pe suprafața solului.