Nu sunt suficiente fructe, legume cultivate pentru a hrăni planeta!

fructe_legume
fructe_legume

Dacă toată lumea de pe planetă ar dori să aibă o dietă sănătoasă, nu ar exista suficiente fructe și legume, potrivit unui nou studiu al Universității din Guelph.

O echipă de cercetători a comparat producția agricolă globală cu recomandările consumatorilor de nutriție și a găsit o nepotrivire drastică.

„Noi pur si simplu nu putem adopta o alimentație sănătoasă în cadrul actualului sistem agricol global. Rezultatele arată că sistemul global are în prezent supraproducție de boabe, grăsimi și zaharuri, în timp ce producția de fructe și legume și, într-o măsură mai mică, proteine nu este suficientă pentru a satisface nevoile nutriționale ale populației actuale”, a declarat co-autorul studiului, Prof. Evan Fraser.

Cercetătorii au calculat cât de mult teren este folosit în prezent pentru agricultură și cât de mult ar fi necesar dacă toată lumea ar urma recomandările nutriționale. Apoi au proiectat acele numere pentru 2050, când se așteaptă ca populația globală să ajungă la 9,8 miliarde.

Ei au descoperit că acum producem cinci porții de fructe și legume în loc de 15; trei porții de ulei și grăsime în loc de una; trei porții de proteine în loc de cinci; și patru porții de zahăr în loc de nici una.

Deoarece carbohidrații sunt relativ ușor de produs și pot hrăni mulți oameni, țările în curs de dezvoltare se concentrează asupra cerealelor în creștere, a spus KC, autorul principal al studiului.

El a spus că țările dezvoltate au subvenționat producția de cereale și porumb timp de zeci de ani pentru a deveni autosuficiente și pentru a-și stabili poziția de lider mondial în producția lor. Aceste țări au cheltuit, de asemenea, mult mai mulți bani pentru cercetare și inovare pentru aceste culturi decât pentru fructe și legume.

Studiul a constatat că adoptarea unei diete mai nutritive nu este bună numai pentru noi, ci și bună pentru planetă.

„Dacă vom trece la dietele nutritive, vom observa o scădere a cantității de teren necesară pentru a alimenta populația în creștere”, a spus KC.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că producția necesară pentru a corespunde orientărilor nutriționale ar necesita cu 50 de milioane de hectare mai puțin de teren arabil, deoarece fructele și legumele au nevoie de terenuri mai mici decât cerealele, zahărul și grăsimile.

Dar pentru a realiza această scădere, consumatorii ar trebui să mănânce mai puțină carne, iar sectorul agroalimentar ar trebui să producă mai multe proteine ​​vegetale.

„Fără nici o schimbare, hrănirea a 9,8 miliarde de oameni va necesita 12 milioane de hectare de teren arabil și cel puțin un miliard de hectar de pământ. Alimentația generației următoare este una dintre cele mai presante provocări cu care se confruntă secolul 21. Pentru o populație în creștere, calculele noastre sugerează că singura modalitate de a mânca o dietă echilibrată din punct de vedere nutrițional, de a salva pământul și de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră este de a consuma și de a produce mai multe fructe si legume, precum și tranziția la diete mai bogate în proteine pe bază de plante’’, a spus Fraser.