O fabrică unică în România, esențială în producție de ciuperci, a fost reintrodusă în circuitul economic în urma vânzării sale de către CITR

CITR, parte a Impetum Group, a reintrodus în circuitul economic singura fabrică de compost pentru ciuperci din România, prin vânzarea sa către un important jucător din sectorul agricol din sudul țării. În calitate de lichidator judiciar al East Champion Union Cooperativa Agricolă (în faliment), CITR a obținut în urma licitației peste 840.000 euro, bani care vor fi redistribuiți către creditori.

Această tranzacție revitalizează un sector apus în România, cel al producerii de compost pentru cultura ciupercilor, și cu siguranță va încuraja mulți antreprenori să dezvolte businessuri noi în acest sector. Ne-am dorit să salvăm valoarea acestei fabrici de compost și ne bucurăm că am reușit să aducem la masă un investitor care să își dorească și să o poată reintegra în circuitul economic. Preconizăm că în următorii ani vor apărea tot mai multe ciupercării în sud-estul României, încurajați și de această fabrică de compost dar și de creșterea consumului de ciuperci din România. Misiunea noastră este să descoperim valoarea din companiile aflate în dificultate și să creăm contextul celei de-a doua șanse pentru salvarea și creșterea acestei valori prin soluții inovative, reintegrându-le în economie.”, declară Ionuț Coleașă, Partener, CITR.

În condițiile în care producătorii români erau nevoiți să importe compostul din Ungaria la costuri ridicate, salvarea acestei fabrici de la faliment și reintroducerea sa în circuitul economic va susține dezvoltarea acest sector economic. Compostul reprezintă materia primă pentru ciupercari, fiind un business de proximitate având în vedere costul transportului foarte ridicat.

Compania care a preluat fabrica de compost este PILIS FOOD, reprezentată prin Puiu Elisei, unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din regiunea Călărași.

Ca urmare a investiției, compania noastră devine jucătorul principal pe acest segment de interes național. În următoarea perioadă vom investi în retehnologizarea fabricii și în creșterea echipei. Vom recruta un tehnolog specializat și în plus vom crea 30 locuri noi de muncă. Așteptările noastre sunt ca după ce vom relua producția de compost în luna septembrie, în zonă să reapară mai multe ciupercării care au ieșit de pe piață  în trecut din cauze de necompetitivitate, pentru că au fost nevoite să importe compost și să producă astfel ciuperci la un cost foarte ridicat. Vizăm o cifră de afaceri de 10 milioane de euro/anual și extinderea chiar și în regiune.” declară Puiu Ilisei, Fondator și administrator PILIS FOOD.

Activul valorificat de CITR este situat în localitatea Axintele, jud. Ialomița şi este compusă din teren intravilan în suprafață de 23.300 mp, dar și mai multe construcții prevăzute cu echipamente tehnologice, precum: linii procesare, maşini, utilaje şi instalaţii complete pentru producţia de compost pentru ciuperci de tip “Champignon”.

Licitaţia s-a desfășurat după regula licitaţiei competitive ”olandeze”, respectiv la un preţ în urcare sau în scădere, în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă. Oferta primită initial pentru fabrică a fost de 500.000 de euro, însă prin această licitație lichidatorul judiciar a reușit să atragă o sumă mai mare pentru creditori, astfel încât prețul final de vânzare a fost de 841.267 euro.

Valoarea tranzacțiilor realizate în ultimii 3 ani de CITR a fost de peste 280 milioane euro, din care peste 8 milioane doar de la începutul acestui an. Cele mai multe valorificări în ultimii 3 ani au implicat următoarele categorii de bunuri: mobile (12%), imobile (81%) și afaceri la cheie (7%).

CITR coordonează în medie peste 80 tranzacții pe lună, însă numărul procedurilor de vânzare organizate este mult mai mare.

Despre CITR

CITR este liderul pieței de insolvență și restructurare din România încă din 2008. Cu o experiență de peste 20 de ani pe piața insolvenței și aproape 1000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro și distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile românești de impact.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viața unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie.