Oamenii de știință descoperă secretele compostului de ciuperci

Cultura de ciuperci este o afacere mare la nivel european. Peste un milion de tone sunt cultivate în Uniunea Europeană în fiecare an, producând un aliment sănătos, cu conținut scăzut de grăsimi și proteine, bogat și în minerale și vitamine.

Există însă un dezavantaj, anume că fiecare tonă de ciuperci generează trei tone de compost – un amestec de gunoi de pui, paie, gips și turbă.

Eliminarea compostului a devenit o provocare logistică și economică majoră pentru cultivatori, una care este acum punctul central al unui proiect de cercetare european – BioRescue.

Costurile se pot ridica până la 50 de euro pe tonă pentru a le elimina. Scopul oamenilor de știință este de a dezvolta o bio-rafinărie durabilă pentru a transforma deșeurile organice în produse utile.

Peter Corcoran, directorul executiv la Monaghan Biosciences, MBio, în Irlanda, descrie compostul ca fiind „o nestemată nefericită”, care este prea bună pentru a fi aruncată.

„Momentan, compostul este fie aruncat într-o formă de depozit, fie într-adevăr răspândit pe terenurile agricole. Dorința noastră este să folosim compostul și să creăm aplicații cu valoare mult mai mare, care sunt incredibil de utile pentru societate „, a declarat specialistul.

Până atunci, cercetările privind compostul continuă şi  în alte țări europene.

CENER, Centrul Național de Energie Regenerabilă din Spania, din Pamplona, conduce cercetarea într-o încercare de a transforma compostul de ciuperci folosit în îngrășăminte și nano-purtători biodegradabili pentru medicamente.

Cercetătorii spanioli au demonstrat deja cu succes că pot produce biopesticide.

Biologul CENER, Irantzu Alegría, spune că biopesticidele au multe avantaje față de tratamentele convenționale.

„Cu biopesticidele ataci specii de boli specifice, în timp ce cu insecticidele tradiționale elimini o mare parte din insectele care sunt pe câmp. Studiul în laborator va fi pus în producție la scară largă într-o bio-rafinărie. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări înainte ca plantele capabile să producă bio-pesticide, nano-transportatori și îngrășăminte să poată fi construite pentru cultivatorii de ciuperci”, a explicat expertul..

David Sánchez González, inginer agricol la CENER, spune că cercetarea are un potențial mare.

„Acesta este un mod de a produce produse cu o valoare adăugată, viabilă din punct de vedere tehnic și economic și evită să fie dus tot acest material într-un depozit de deșeuri”, a spus cercetătorul legat de acest subiect.