Participarea secretarului de stat Sorin Moise la Consiliul AgriFish

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Sorin Moise, a participat marți, 30 mai 2023, la Consiliul Agricultură și Pescuit, care a avut loc la Bruxelles. Pe ordinea de zi a reuniunii s-au regăsit subiecte importante pentru fermierii români, precum: situația piețelor agricole în urma invadării Ucrainei, ambalajele și deșeurile de ambalaje, condițiile climatice nefavorabile din sudul Europei, comercializarea produselor congelate, acordul de liber schimb UE–Australia.

Pe baza informațiilor puse la dispoziție de Comisie și de statele membre, Consiliul a facut un bilanț al situației pieței produselor agroalimentare în UE, cu accent pe impactul războiului din Ucraina.

Miniștrii agriculturii au dezbătut aspecte ale propunerii de regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje care vizează siguranța alimentară și risipa de alimente.

Delegația portugheză a furnizat informații cu privire la impactul condițiilor meteorologice nefavorabile recente din sudul Europei și a solicitat Comisiei să accepte utilizarea instrumentelor disponibile în cadrul politicii agricole comune pentru a face față situației.

Reprezentanții Croației au comunicta cu privire la practicile actuale legate de comercializarea produselor congelate.

Președinția a oferit informații cu privire la cele mai recente evoluții ale negocierilor privind acordul de liber schimb dintre UE și Australia în ceea ce privește accesul pe piață al produselor agricole.