Păstrarea identității și tradiției naționale românești

În prezent sunt înregistrate în Registrul Național al Produselor Tradiționale 732 de produse tradiționale, 156 de produse sunt atestate conform unor rețete consacrate românești, iar 488 de produse au primit dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative produs montan.

România are înregistrate la Comisia Europeană și recunoscute pe scheme de calitate europene 7 produse:

  • Magiun de prune Topoloveni –IGP (Indicaţie Geografică Protejată)
  • Salam de Sibiu –IGP (Indicaţie Geografică Protejată)
  • Telemea de Ibăneşti – DOP (Denumire de Origine Protejată)
  • Novac afumat din Ţara Bârsei –IGP (Indicaţie Geografică Protejată)
  • Scrumbie de Dunăre afumată – IGP (Indicaţie Geografică Protejată)
  • Cârnaţi de Pleşcoi – IGP (Indicaţie Geografică Protejată)
  • Telemea de Sibiu – IGP (Indicaţie Geografică Protejată)

De asemenea, se află în opoziție europeană din data de 16.01.2020 documentația la produsul Caşcaval de Săveni – IGP (Indicaţie Geografică Protejată). Perioada de opoziție europeană este de trei luni. Dacă nu se primește nici o declarație de opoziție, produsul se va înregistra și se va publica în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

  • În cadrul procedurii de înregistrare se află în analiză la Comisia Europeană documentațiile pentru încă 3 produse:
  • Salata cu icre de știucă de Tulcea – IGP (Indicație Geografică Protejată)
  • Salata tradițională cu icre de crap – STG (Specialitate Tradițională Garantată)
  • Plăcintă dobrogeană – IGP (Indicație Geografică Protejată)