Costel Vînătoru, cercetător la ISCDL Buzău ne-a vorbit despre o nouă cultură agricolă -pepenele cu aromă de coniac. Acest soi a fost aclimatizat după 20 de ani de cercetări, cu material genetic colectat din diverse zone de origine și selectat în cadrul procesului de ameliorare. Pe lângă aroma sa deosebită și gustul unic pe care îl oferă, acest soi de pepene se remarcă și printr-un conținut bogat de glucide, proteine și vitamine. Fructul este utilizat şi în medicina umană ca diuretic și regenerator de țesuturi. De asemenea, pepenele cu aromă de coniac este recomandat în anemii, reumatism și tuberculoză pulmonară.
„Cultura pepenelui cu aromă de coniac vine ca o noutate pe piața din România, fructul fiind mult mai mic decât pepenele galben obișnuit, poate fi consumat la o singură masă. Pepenele galben se cultivă pentru fructele sale care se consumă la în stare proaspătă, în salate de fructe fiind utilizate şi la prepararea unor dulceţuri. De asemenea, fructele acestei plante, fiind de dimensiuni mici, se pot mura mult mai bine și pot fi folosite la pregătirea diverselor conserve. Nu trebuie să omitem rolul lui în în medicina umană ca diuretic și regenerator de țesuturi fiind recomandat şi în anemii, reumatism și tuberculoză pulmonară“,a explicat Costel Vînătoru, cercetător la SCDL Buzău.