Peste 100 de soiuri de roșii au suferit mutații spontane, necunoscute până acum!

O echipă de cercetători de la Institutul Medical Howard Hughes (HHMI) din Statele Unite, coordonată de Zachary Lippman, a identificat mutații petrecute în mod spontan și care până acum au fost ascunse în genoamele a 100 de soiuri de roșii. Printre genele străine găsite la un soi se află una provenită de la portocale sălbatice din Insulele Galapagos!

Analiză echipei lui Lippman este cea mai completă evaluare a acestor mutații, care modifică secțiuni lungi de ADN, și ar putea duce la crearea de noi soiuri de tomate și la îmbunătățirea celor existente.

Lippman a explicat că destul de multe dintre mutațiile descoperite de echipa sa au modificat caracteristici cheie ale tomatelor, precum gustul și greutatea. Mai mult, ei au studiat mutații care sunt mult mai mari decât de obicei studiază oamenii de știință. Aceste mutații, numite variații structurale, modifică structura ADN-ului prin copierea, ștergerea, introducerea sau deplasarea secțiunilor lungi de ADN în alte părți ale genomului. Echipa de cercetare nu numai că a găsit aceste mutații în tomate și rudele lor sălbatice, dar a determinat și modul în care lucrează în cadrul plantelor.

Studiul, realizat în colaborare cu Michael Schatz de la Universitatea John Hopkins, a identificat peste 200.000 de mutații structurale la tomate, folosind o tehnică numită secvențiere de lectură lungă. Majoritatea mutațiilor pe care le-au găsit nu schimbă genele care codifică trăsăturile, dar multe dintre aceste mutații modifică mecanismele care controlează activitatea genelor. Una dintre acele gene, de exemplu, controlează mărimea fructelor de roșii. Modificând structura ADN-ului, echipa lui Lippman a fost capabilă să modifice producția de fructe. Plantele lipsite de acea genă nu au produs niciodată fructe, în timp ce plantele cu trei copii ale genei au făcut fructul cu 30% mai mare decât cele cu o singură copie. Echipa lui Lippman a arătat, de asemenea, cum structura ADN-ului poate influența trăsăturile.

Un fel de Sfântul Graal pentru agricultură este să poți spune: „Dacă mut această genă, știu care va fi producția! Ei bine, realitatea din teren face pași importanți spre acest tip de reproducere previzibilă”, a spus Zachary Lippman.

Sursa: https://agrobiotechrom.ro/