Peste trei milioane de hectare de grâu, orz, orzoaică, rapiță, însămânțate în toamnă sunt compromise

Agricultorii români se confruntă cu probleme uriaşe în această perioadă, pe de-o parte, din cauza pandemiei de coronavirus, care îi împiedică pe mulţi să vândă ceea ce au produs, iar pe de altă parte, seceta care pune în pericol culturile.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a ţinut să precizeze că, nu există nicio problemă legată de stocurile de alimente de bază.

„Sunt chiar surplusuri la unele produse – lapte, carne de vită, ouă, carne de pasăre, legume, din cauza regimului de cumpărare. Ceea ce îngrijorează fermierii este că peste consecințele pandemiei se suprapune seceta din Bărăgan, Dobrogea și Moldova. Foarte multe dintre culturile însămânțate în toamnă, peste trei milioane de hectare de grâu, orz, orzoaică, rapiță, sunt compromise în diferite grade. Ne vom gândi la măsurile de despăgubire și de compensare a pierderilor fermierilor. Când vom termina monitorizarea în agricultură, am promis fermierilor că vom despăgubi toate pagubele provocate de secetă. Unde sunt pierderi de venit vom interveni concret cu sume sau măsuri care să îi ajute să repornească în agricultura și industria alimentară”, i-a asigurat şeful MADR pe fermieri.