Plantarea arborilor și arbuștilor ornamentali

Pentru majoritatea arborilor și arbuștilor ornamentali, cel mai indicat moment pentru plantare este în perioadă repausului vegetativ.
Starea de repaus vegetativ reprezintă acea fază din ciclul anual al plantelor în care activitatea metabolică a acestora este minima. În cazul arborilor și abustilor ornamentali, această perioadă cuprinde intervalul de timp dintre căderea frunzelor (toamnă) și începutul dezmuguritului (primăvară).
La speciile foioase caduce și cu frunze persistente, plantarea se face din toamnă, după căderea frunzelor (în cazul speciilor cu frunze caduce), până în primăvară, înainte de dezmugurit. Plantarea se poate face și în timpul iernii, dacă temperatură este de peste 5℃, iar solul nu este înghețat.
Speciile de conifere sunt mai sensibile față de momentul plantării. În cazul lor, această lucrare se recomanda să se facă toamnă (septembrie-octombrie) sau primăvară (martie-aprilie).
Plantarea în perioadă de repaus asigură arborelui sau arbustului nou plantat timp pentru dezvoltarea corespunzătoare a rădăcinilor până la pornirea acestuia în vegetație.
Locul de plantare se alege în funcție de cerințele de mediu (lumina, umiditate, sol) ale arborelui sau arbustului ce urmează a fi plantat. Este indicat că volumul gropii de plantare să fie dublu față de cel al rădăcinilor sau balotului de pământ.
În funcție de specie, plantarea se poate face cu balot de pământ pe rădăcini sau fără pământ pe rădăcini.
Plantarea cu balot de pământ pe rădăcini prezintă avantajul că gradul de prindere să fie mai mare. Este obligatorie plantarea cu balot pentru: speciile foioase cu frunze persistente (ex. Berberis julianae, Euonymus japonicus etc);speciile cu frunze semipersistente, de vârstă mătura (ex. Ligustrum vulgare, Lonicera pileata etc); speciile sensibile la transplantare (ex. Magnolia, Betula etc); speciile de foioase, de vârstă mătura; speciile de conifere (ex. Abies, Picea, Thuja, Juniperus etc).
Înainte de plantarea propriu-zisă se recomanda îndepărtarea ambalajului, în cazul în care nu este biodegradabil, pentru că acesta împiedică dezvoltarea rădăcinilor în sol. Îndepărtarea ambalajului se realizează cu atenție, astfel încât rădăcinile să nu fie afectate.
În groapă existența se așează balotul, astfel încât plantă să fie în poziție verticală. Se introduce pământ între pereții gropii și balot și se tasează succesiv.
Plantarea fără pământ pe rădăcini se realizează la speciile de arbori și arbuști ornamentali care nu prezintă sensibilitate la transplantare sau alte cerințe speciale față de această lucrare.
O particularitate a plantării fără pământ pe rădăcini o reprezintă operația de mocirlire, care este obligatorie pentru acest tip de plantare.
Prin mocirlire înțelegem înmuierea rădăcinilor înainte de plantare timp de aproximativ 15 minute într-un amestec de apa, pământ mărunțit și gunoi proaspăt de bovine. Această operațiune are rolul de a rehidrata rădăcinile și de a favoriza o prindere cât mai bună la plantare.
Înainte de plantarea propriu-zisă, la bază gropii se face un mușuroi format din pământ mărunțit, care are rolul de a permite o bună dezvoltare a rădăcinilor. Tot în acest scop, înainte de așezarea rădăcinilor în groapă, este indicată udarea pământului de la bază gropii.
Udarea. După plantare, este necesară efectuarea unei udări temeinice, în funcție de volumul sistemului radicular, doză recomandată fiind de 5-10 l de apa sau mai mult, la nevoie. Odată cu prima udare, se poate aplică un stimulator de înrădăcinare

De asemenea, în primul an de la plantare trebuie menținută o umiditate moderată în sol, astfel încât acesta să se păstreze reavăn. Însă nu trebuie să balteasc apa, udarea în exces ducând la asfixierea și putrezirea rădăcinilor.
În cazul în care în iarnă de după plantare sunt zile consecutive cu temperaturi ridicate și fără precipitații, este recomandată administrarea unei cantități moderate de apa, pentru a preveni deshidratarea arborilor sau arbuștilor nou plantați.
Cum alegem materialul săditor dendrologic. Pentru o dezvoltare corespunzătoare a arborelui sau arbustului ce urmează a fi plantat, se recomanda că materialul săditor dendrologic să fie verificat cu atenție în momentul achiziționării. Este indicat că acesta să fie procurat din pepinierele autorizate sau centrele dendrologice specializate.